Jegyzet

2023.12.07. 18:00

Hogyan lesz ennyi békétlen emberből karácsonyra szeretetre méltó népség?

Ahogy álltam a teletömött kosarammal a sorban a 4-es kassza előtt, hirtelen rám tört a kilátástalanság. Még éppen csak elkezdtem készülődni a karácsonyra – pedig hányszor megfogadtam, hogy nem hagyok semmit az utolsó hónapra –, máris elegem lett belőle.

Mauthner Ilona

Bevásárlási roham után kinek marad ereje még a türelemre?

Forrás: Shutterstock

Ahogy végignéztem a sorban állókon, a szorongásom tovább nőtt. Csupa türelmetlen, ideges, rossz modorú ember, akik még arra sem méltatják egymást, hogy elnézést kérjenek, amikor a bevásárlókosárral jól oldalba lökik a másikat. Közben meg félhangosan azt a „lehetetlen tömeget” szidják, melynek ők is stabil tagjai.

– Hogyan lesz ennyi békétlen emberből a hátralévő három hét alatt szeretetre méltó népség? – méláztam magamban. 

Alaposan megváltozott a világ. Az ajándékozás mámora átalakította a legszentebb ünnepeinket is. A lényeg – az egymásra figyelés, a valóban békés, megnyugtató együttlét, a szeretet, mely a karácsony lényege lenne – elsikkad. Nem is jut rá idő és energia, hiszen egy ilyen bevásárlási roham után kinek marad ereje még a türelemre? 

A pszichológusok szerint nem véletlen, hogy a legtöbb veszekedés, sőt a tettlegességig fajuló ordibálás éppen a karácsonyi ünnepek alatt fordul elő. Ilyenkor pár napra össze van zárva a család, és kitör az emberekből minden feszültség, visszafojtott indulat, ami az elmúlt hetekben, hónapokban felgyülemlett bennük.

Még van három hetünk hátra a szentestéig. Talán még nem késő áthangolódni, visszafogni a rohamon, és nekiállni közösen elkészíteni a mézes, fahéjas, szegfűszeges süteményeket. Járja át az illat a lakást, hátha megnyugtat és jókedvre derít bennünket, hiszen a karácsony valóban a legszebb, legszentebb ünnepünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában