2023.12.02. 08:07
Készítsünk az ünnepekre mézeskalácsot!
Elkezdődött az advent, ilyenkor már sokan tervezik mit süssenek az ünnepekre. Sokan próbálkoznak a mézeskaláccsal, de nem mindenkinek sikerül, hogy a süteménye puha maradjon.
Forrás: Northfoto
Fotó: Chris Kleponis
Itt egy egyszerű és praktikus recept, mely garantálja a pihe-puha mézeskalácsot.
Hozzávalók: 50 deka liszt, 15 deka porcukor, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 15 deka vaj, vagy puha margarin, 1,25 deci méz, 1 tojás és fél narancs reszelt héja.
Elkészítés menete: A lisztet egy edénybe öntjük, és hozzáadjuk a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket (vagy fele-fele arányban őrölt fahéjat és szegfűszeget), a szódabikarbónát, és kézzel összekeverjük.
Hozzáadjuk a margarint vagy a vajat, mézet, tojást és a narancs lereszelt héját, majd az egészet egynemű masszává gyúrjuk.
A tésztát, a könnyebb kezelhetőség kedvéért, két részre osztjuk, majd az egyik felét lisztezett deszkán 4-5 miliméter vastagra nyújtjuk, és a kiválasztott formákkal kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, hozzátesszük a másik adag tésztához, és azt is kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
A figurákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól körülbelül 2 centi távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben pontosan 10 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsin kihűlni. A mézeskalácsok azonnal puhák, nem kell fémdobozban tárolni.