Nem csak finom, nagyon jó az illata is

2023.12.02. 08:07

Készítsünk az ünnepekre mézeskalácsot!

Elkezdődött az advent, ilyenkor már sokan tervezik mit süssenek az ünnepekre. Sokan próbálkoznak a mézeskaláccsal, de nem mindenkinek sikerül, hogy a süteménye puha maradjon.

Mauthner Ilona

Forrás: Northfoto

Fotó: Chris Kleponis

Itt egy egyszerű és praktikus recept, mely garantálja a pihe-puha mézeskalácsot.

Hozzávalók: 50 deka liszt, 15 deka porcukor, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 15 deka vaj, vagy puha margarin, 1,25 deci méz, 1 tojás és fél narancs reszelt héja.

Elkészítés menete: A lisztet egy edénybe öntjük, és hozzáadjuk a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket (vagy fele-fele arányban őrölt fahéjat és szegfűszeget), a szódabikarbónát, és kézzel összekeverjük.

Hozzáadjuk a margarint vagy a vajat, mézet, tojást és a narancs lereszelt héját, majd az egészet egynemű masszává gyúrjuk.

A tésztát, a könnyebb kezelhetőség kedvéért, két részre osztjuk, majd az egyik felét lisztezett deszkán 4-5 miliméter vastagra nyújtjuk, és a kiválasztott formákkal kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, hozzátesszük a másik adag tésztához, és azt is kinyújtjuk, kiszaggatjuk.

A figurákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól körülbelül 2 centi távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben pontosan 10 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsin kihűlni. A mézeskalácsok azonnal puhák, nem kell fémdobozban tárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában