2023.12.17. 15:20
Különleges receptet ajánlunk szentestére (1. rész)
Nyakunkon a karácsony, amikor is sok családnál felvetődik a kérdés, mi is legyen az ünnepi menü? Háromrészes sorozatunkban azoknak kívánunk tanácsot adni, akik nem a hagyományos ételsort választják, hanem valami újdonságra vágynak – olvasható társoldalunkon, a duolon.
Segítségünkre Hargitai György mesterszakács, séf, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője volt. Róla érdemes még tudni, hogy Az én alap szakácskönyvem szerzője, online főzőiskolát működtet, volt a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola tankonyhájának konyhafőnöke, dolgozott a Kempinsky Hotelben, és tevékenykedett a Mexikói nagykövet főszakácsaként is.
– Szenteste még nem tartozik a karácsonyi ünnephez, de jelentős szerepe van a magyar családok életében, elég, ha csak az ajándékozásra gondolunk. A szenteste menüjét alapjaiban határozza meg, hogy akkor még tart a böjt. Személy szerint ragaszkodom a hagyományokhoz, vagyis nálam húsmentes a szenteste.
December 24-re háromfogásos vacsorát állított össze olvasóink számára Hargitai György.
Levesnek a karácsonyi borlevest céloztuk meg.
Hozzávalók négy személyre: 5 dl édes fehérbor, 1 citrom, kis darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, 8 tojássárgája, 15 dkg kristálycukor, 2 dl főzőtejszín, 8 dkg mazsola, a tetejére édes tejszínhab.
Első lépésként a bort három deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. Ezután a tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk, és a forró bort vigyázva, élénken kevergetve – nehogy összekapjon – rászűrjük. A tűzre téve addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik, de ügyeljünk arra, hogy véletlenül se forrjon fel. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
A többi kiváló fogás receptjéért kattintson IDE!