Édes építmények

2023.12.12. 11:30

Pincehelyet építették újra mézeskalácsból – galériával

Már meg lehet tekinteni a mézeskalácsból épült Pincehely települést. A Kapos-híd is látható az édes építmények között. A pincehelyi Csefalvay–kúriában december kilencedikén átadták a nagyközönségnek Pincehely település mézeskalács változatát.

Brunner Mónika

Húsz-harminc centiméteres mézeskalácsokból épült fel Pincehely (Fotó: Tóth Gábor)

A mézeskalács falut 2018-ban és 2019-ben már kiállították, ám ezt követően a covid-járvány miatt sajnos nem tudták folytatni a munkát. Ezután 2022-ben ismét kiállították volna a mézeskalácsból felépített Pincehelyet, ám akkor meg az elromlott fűtés miatt félő volt, hogy tönkremennek a mézeskalácsépítmények, tájékoztatott Kuvik Istvánné, a „Pincehelyért” Egyesület elnöke. Hozzátette: az idei évben szerencsére sikerrel jártak, és sikerült néhány új mézeskalácsépülettel is bővíteni a már meglévő mézeskalács falut. 

Megerősítették a mézeskalács épületek oldalfalait 

Pincehely központja után az idei évben a kiállításnak otthont adó Csefalvay-kúriát, valamint a Kapos-hidat készítették el mézeskalácsból. Megtekinthető még többek között a Vörösmarty Mihály szobor sütemény változata, az Apácák kútja, a helyi általános iskola, könyvtár, de még a mézeskalácsból készült Takarékszövetkezet is. 

– Sajnos a korábban elkészített épületek egy része az elmúlt években megsérült, ezért néhány elemet újra el kellett készíteni. A helyreállítás nagy munkának bizonyult, több estén keresztül folyt a sütés és a mézeskalács épületek oldalfalainak, tetőinek megerősítése, díszítése – mondta Kuvik Istvánné. 

Pótolták a cukormázból készült cserepeket 

Azért nem minden mézeskalácsból készült pincehelyi épület ment tönkre. Az elsők között, még 2018-ban az általános iskola, a napközi otthon és a templom készült el. Ennek már öt éve, de ezen mézeskalács építmények valóban időtállónak bizonyultak, néhánynak kellett csak a cukormázas díszítéseit pótolni, például a cserepeket vagy ajtókat.

Pincehely mézeskalács mása 2024. január harmincegyedikéig látogatható a Csefalvay–kúriában. Azután a mézeskalács építményeket selyempapírokba csomagolják és kartondobozokba zárják. 

Előzetes bejelentkezés szükséges 
A kiállítás ingyenesen, ám előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg. 
Bejelentkezni a „Pincehelyért” Egyesület elnökénél, Kuvik Istvánnénál lehet a 06-30/335-72-24-es telefonszámon.

Milliméterre számolták ki a süteménylapok méretét 

A „Pincehelyért” egyesület köszöni a mézeskalács falu alkotóinak, segítőinek munkáját, például civilekét, akik megtervezték a mézeskalácsépületeket milliméterre kiszámolták a süteménylapok méretét, és abból méretre vágták ki az építmények elemeit. Ők Tóth Gábor, Tamás Tibor húsüzemi dolgozó, a feleségeik Tóth-Held Brigitta és Tamás Tiborné, valamint a támogatók Hegedűs Bálint és Rabóczki Szabolcs, akik a sütéshez szükséges mézet biztosították. Külön köszönöttel illetik Szegvári Beatrix bolti eladót, hobbi süteménykészítőt, aki még 2018-ban megtanította számukra a mézeskalács készítést. Szegvári Beatrix készíti a pincehelyi Pillefesztiválra a pille mézeskalácsokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában