Az állatorvos válaszol

2024.01.12. 18:00

A rágcsálóirtók a kutyákra, macskákra is veszélyesek

Télen, mivel a mezőkről eltűnnek a termesztett gabonafélék, a rágcsálók az ember lakta területeken is keresik táplálékukat. Az éléskamrák is dúsabbá válnak ilyenkor, ami vonzza ezeket a kártevőket – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Forrás: MW

Az ember zsigerből hadat indít a nemkívánt betolakodók ellen, csapdákat és mérgeket helyeznek ott, ahol a rágcsálók tevékenységét, vagy nyomait (ürülékét) felfedezik. Azonban az egér- és patkányirtásra használt mérgeket a kutyák, macskák is szívesen elfogyasztják (nem feltétlenül azért, mert éhesek, hanem azért, mert ezeknek a szagát, ízét sajnos kedvelik, akárcsak a célállatok).

A hatóanyag, a véralvadásgátló hatású warfarin vagy kumarin (amelyet embernél trombózis és embólia megelőzésére gyógyszerként használnak), a rágcsálók elleni méregben nagy koncentrációban van jelen. Hatására a vér alvadási képessége csökken és a vérerek fala törékennyé válik, így az állatok a legkisebb sérülés helyén is megállíthatatlanul véreznek.

Mivel az első tünetek csak körülbelül két-három nappal a méreg felvétele után jelentkeznek, ilyenkor már késő hánytatni, vagy például hashajtóval, tejitatással próbálkozni, csak a hatástani antidótum (K vitamin) segíthet, elsősorban injekciós formában.

A gazda által az állaton felismerhető tünetek: gyengeség, bágyadtság, étvágytalanság, súlyos esetben látható vérzések. Sajnos belső vérzések is kialakulhatnak, amit a gazda nem vesz észre, ezért ilyen esetben az állatorvosi vizsgálat életmentő lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában