Táplálkozás

2024.01.01. 17:53

Ételek, italok és illatok a jó kedélyért

Gesztenye, avokádó és sok-sok víz: néha ennyi is elég ahhoz, hogy az őszi, téli rosszkedvednek búcsút inthessünk. 

Még a leggondosabb háziasszony konyhájában is kifogyhatnak a hozzávalók (Illusztráció: Shutterstock)

Az egészséges és tápanyagban gazdag étkezés fontos ahhoz, hogy fitt legyen az ember, de a jó minőségű ételek ahhoz is kellenek, hogy jó kedve legyen. Mindig, de különösen télen fontos hetente legalább egyszer omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani, ugyanis a legújabb kutatások szerint ezek csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát. Sok omega-3 zsírsav van a halakban (különösen a vörös lazacban, a szardíniában, a sügérben), a dióban, a mogyoróban és a lencsében – írta a mindmegette.hu.

Nyáron simán lecsúszik 3 liter folyadék, de télen, amikor irtózol mindentől, ami hideg és nyirkos, nem akaródzik annyit inni. Ám ha továbbra is mindennap lecsúszik a szükséges 2 liter folyadék, nem lesz ilyen probléma.  

A sült gesztenye imádnivaló illatát csak hideg időben élvezhetjük. Érdemes minél többször készíteni, mert E-vitaminban gazdag. Emellett a gesztenye antioxidánsai segítik az agyműködést, erősítik az immunrendszert, és nem utolsó szempont, hogy lassítják az öregedést.

Bármennyire is kívánnánk, tilos az édesség! Ugyan az édes íz hatására nő a testünk szerotonin szintje, ami az eufóriáért és a könnyedségért felelős, de a vércukorszint hirtelen zuhan a mélybe, amitől nagyon fáradtnak és levertnek érzhetjük magunkat pár óra múlva.
Még egy jó trükk: levendula-, narancs- vagy bergamottolaj párologtatása egy illatmécsesben, és már érezzük is, ahogy egyre jobb a kedvünk ezektől a frissítő illatoktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában