Vadászat

2024.01.09. 11:16

Megdöntötték Kádár János 1972-es rekordját

A tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója, Gőbölös Péter összegezte az elmúlt évi eredményeket.

Wessely Gábor

A magyar vendégvadász által elejtett rekorder dámbika (Fotó: Blaumann Ödön)

Szemet szúróan kiemelkedik a statisztikai adatok közül a dámbikák trófeáinak nagysága. Trófeatömeget tekintve ketten is túlszárnyalták októberben Kádár János 1972-es, 4,44 kilós agancssúlyú rekordját. Ám ez a mérőszám csak egy a sok közül, amiből összeadódik a végeredmény, az IP nemzetközi pontszám. Egy magyar vendégvadász 5,25 kilós trófeával lett a tavalyi év legjobbja, s egyben az új bajnok. Egy svájci pedig hiába lőtt 6,35 kilós trófeatömegű bikát, az egyéb, főleg küllemi bírálat során kevesebb pontot kapván, összességében picit lemaradt.  

A vadgazdálkodás magas színvonalát mutatja, hogy a 2023-ban elejtett, összesen száz dámbika közül 56 lett aranyérmes. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a gímszarvas és a vaddisznóállomány is jelentős a területen. Világrekorder vadkant lőttek náluk 2011-ben. Komolyan veszik az állománykezelést: etető- és itatóhelyek kialakítását, ivararányok, korosztályok beállítását, valamint a nyugalom, a háborítatlanság biztosítását.

A témával kapcsolatos érdekesség, hogy Gőbölös Péter édesapja is erdész. És noha alföldi, van köze a dámokhoz. A nyolcvanas években a Kiskunságba vitt gyulaji állomány telepítésekor ő adta ki a szakhatósági engedélyt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában