Egészség

2024.01.01. 18:53

Óvjuk bőrünket a hidegben!

A téli hideg, a kellemetlen, metsző szél és a lakások száraz, meleg levegője miatt a bőr gyakran száraz, repedezett. Összeállításunk segít, hogyan ápolja igénybe vett bőrét, hogy puha és egészséges maradjon egész télen.

Illusztráció.

Bár egy hideg napon semmi sem lehet csábítóbb egy forró fürdőnél, mégsem tanácsoljuk, hogy rendszeresen meleg vízben áztassa magát, a forró fürdő ugyanis szárítja a bőrt. Vitaminokra, fehérjékre és zsírokra van szüksége, ezért a legjobb, ha zuhanyozás után a még nedves bőrbe néhány csepp olíva- vagy szőlőmagolajat dörzsöl. Ilyenkor válasszon sűrű szövésű, természetes anyagból készült hálóruhát, hogy elkerülje a bőrirritációt. Ha mégis a kényeztető fürdőt választja, tegyen a vízbe tejet vagy zabpelyhet, mindkettő jótékonyan hat a száraz bőrre, nyugtatja, ápolja – de a fürdőzés ne tartson tíz percnél tovább. A fürdés után azonnal kenje be a bőrét tápláló testvajjal, hogy megőrizze a nedvességét. 

A hidegben kevesebb vér jut a végtagokba, így takarékoskodik a szervezet az energiával. A melegbe lépve aztán a végtagok és az orr is megtelik vérrel, az erek kitágulnak, ebből fakad a bőr- és az orrpír. Ahhoz, hogy az orra minél hamarabb visszanyerje normális színárnyalatát, tegyen meleg, de nem forró borogatást a bőrére néhány percre. A legjobb, ha hidegben az orrát is védi egy vastag sállal. Gyakran előfordul, hogy a téli hidegben az orr bőre nemcsak piros, hanem extra száraz, esetleg repedezett is lesz. Használjon olajmentes hidratáló krémet az érzékeny területekre, és ha náthás, felejtse el a durva zsebkendőket, használjon puha, aloe verával vagy kamillával átitatott zsebkendőt.Probléma: cserepes ajkakAz ajkakban nem találhatók faggyúmirigyek, ezért fokozottan ügyelni kell a hidratálásra, ápolásra. Ha az ajkak pikkelyesek, egy tiszta fogkefével finoman dörzsölje át a száját, hogy eltávolítsa az elhalt bőrsejteket. Használjon természetes összetevőket tartalmazó ajakbalzsamot, naponta többször is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában