Teol.hu podcast

2024.01.22. 19:00

Retkes Tamásnak három aranysakált is sikerült egyszerre lencsevégre kapni háttérben három szarvassal – podcast

Retkes Tamás gyerekkora óta fotózik. Élvezte, hogy egy-egy pillanatot megörökítsen, majd azt másokkal is megoszthassa.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Retkes Tamás

Fotó: Mártonfai Dénes

2006-ban felvették a Wosinsky Mór Múzeumhoz fotósnak. Itt kezdte el és tanulta meg a komoly gépekkel és a stúdiófelszereléssel a nagybetűs fényképész munkát. A muzeológus feladatok mellett ma is a legközelebb a természetfotók állnak hozzá. Legtöbbször Szekszárd környékén indul fotózni. A természetbe jár tájképeket és makrofotókat készíteni, de magát a várost, Szekszárdot is gyakran megörökíti.

Retkes Tamás
Forrás: Facebook

Többször volt alkotása a Nap képe a National Geographic oldalán, legutóbb a Gímszarvasok című fényképét tűzték ki, melyen két szarvas látható a fekete keretnek tűnő sötét erdőből fényképezve. Gemencben mindig ugyanazokat a köröket járja, így már ismeri a nyiladékokat. Általában 15-20 kilométert tesz meg, és mindig hajnalban indul a túrára. Még sötéttel kiér és egészen délig fotózik. Egyik reggel aranysakálokkal hozta össze a sors.

Nap képe a National Geographic-on: Gímszarvasok
Fotó: Retkes Tamás

Aznap egy kereszteződésben ült le, ahol négy nyiladékot is belátott. Az előtte lévő nyiladékban egyszer csak mozgásra lett figyelmes, és két sakált látott meg, amelyek kiváltottak az erdőből. Elkezdte fotózni “őket”, majd nem sokkal utánuk kijött a harmadik, kicsit sötétebb színű sakál is.

Ebben a pillanatban jöttek ki a másik oldalról a háttérben a szarvasok. Ez már csak ráadás volt és nagy szerencse. "Jókor voltam jó helyen!" – mesélte a szerencsés természetfotós. "Nagyon nagy élmény volt és levegőt is elfelejtettem venni, amíg fotóztam! Percekig ültem és néztem fel az égre! Örök élmény marad számomra és ezt már soha nem tudja elvenni tőlem senki."

Fotó: Retkes Tamás

Tamás a kiállítások után a fotóit rendszeresen elajándékozza. A Balassa János kórháznak már több, mint 130 db fotót adományozott, de Dr. Gonda Mária gyerekorvos várótermében is lehet fotókat látni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában