Az új függőség

2024.02.01. 12:00

Annyira diszkrét, hogy fel sem tűnik

A gyerekorvosi rendelőben vártam egy beutalóra, amikor a mellettem álló tini fiú furcsa beszélgetést folytatott telefonon, amiben többször is elhangzott a snüssz szó, ezt szerette volna ugyanis beszerezni. Bevallom őszintén, korábban még soha nem hallottam a snüsszről, olyannyira nem, hogy először a német köszönéssel – tschüss – próbáltam azonosítani.

Farkas Eszter

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Persze aztán a szövegkörnyezetből gyorsan kiderült, hogy valami egészen másról van szó, méghozzá egy dohánytermékről, ami a szájban kioldódva fejti ki hatását. Tulajdonképpen egy fehér kis párnácska, amit a fogyasztói – főleg fiatalok – az ajkuk és ínyük közé vesznek.

Olyan ez, mint a cigi, hiszen dohánylevélből és különböző aromákból tevődik össze. A nikotinon kívül ki tudja még, milyen toxikus anyagok találhatóak meg benne, csak ez éppen nem ég. Ezért hatalmas népszerűségnek örvend, mivel nem termelődik füst, így nem is lehet vele olyan könnyen lebukni. Magyarországon pedig állítólag a dohányboltokban könnyen beszerezhető ez a termék. Igaz, hivatalosan nem is snüssz, hiszen az unióban tilos az értékesítése, hanem nikotinpárna a neve, amit viszont csak snüssz­ként emlegetnek a fiatalok. 

Ebben a kis tasakban ugye nikotin van, ami bizony függőséget okoz, emellett fogínybetegségek, szájüregi rák és még sok más betegség is kialakulhat tőle. A tinik nagy része így is kipróbálja, ami diszkrét használata mellett a tanároknak és a szülőknek esetleg fel sem tűnik. Ezért jobb vele vigyázni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában