Műfészek akár saját kezűleg is készíthető

2024.02.08. 19:00

Még nem késő felrakni a fecskepelenkát, felszerelni a műfészket

Műfészkek kihelyezésével elősegíthető, hogy a fecskék otthont találjanak a közelünkben, és hozzájáruljanak a repülő rovarok gyérítéséhez.

Révészné Hanol Erzsébet

Forrás: mme.hu

Az ezredfordulót követően sajnos több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány. Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése és a klímaváltozás áll – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Hozzátette, hogy a tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a fecskevédelmi eszközöket.

A fecskék állománycsökkenésének megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével lehet segíteni. Ebbe a körbe tartozik a fészekleverések hatósági bejelentése, valamint a meglévők mellé műfészkek kihelyezése, amit március-április során érdemes megtenni.

Műfészek akár saját kezűleg is készíthető, az ehhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmek elérhetőek az MME honlapján. Sárgyűjtőhelyek létesítésével, az ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, továbbá a parti fecskék esetében költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával szintén hozzá lehet járulni a fecskék megtelepedéséhez.

Orbán Zoltán azt hangsúlyozta, a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek és a denevéreknek, amelyek természetes úton csökkentik ezek számát. Minden fecske legalább 1 kilogrammnyi repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ez azt is jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad a környezetünkben évről évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában