Teol.hu videó

2024.03.20. 17:05

A Szekszárdi Borvidék legjobbjait kóstolják (videóval)

Szerdán reggel a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében megkezdődött a Szekszárdi Történelmi Borvidék egyik legjelesebb eseménye, a borvidéki borverseny.

Szepesi László

Megmérettettek a szekszárdi domboldalakon termett szőlőből készült finom borok

Fotó: Mártonfai Dénes

Címke nélküli borospalackok sorakoztak Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében szerda délelőtt. Ezek a palackok, amelyek a versenyborokat tartalmazták, azt jelezték, hogy megkezdődött a Szekszárdi Történelmi Borvidék egyik legjelesebb eseménye, amikor is megmérettetnek az itteni domboldalakon termett szőlőből készült finom borok. 

A borászokat és borbírákat köszöntötte Gyurkovics János, a megyszékhely alpolgármestere, hiszen ezen a versenyen dől el az is, hogy a megtisztelő cím elnyerésére benevezett tizenkilenc minta közül melyik lesz idén a város bora. 

A borverseny szervezőbizottságának elnöke, Vesztergombi Csaba elmondta, a szekszárdi boroknak erre a seregszemléjére 208 minta érkezett, túlnyomó részben a borvidékre leginkább jellemző vörösbor, de fehér és rozé is szerepel szép számmal a minták között. Ezeket az ország majdnem minden borvidékéről érkezett bírák mustrálják, azaz kóstolják, értékelik.

Fiatalok is szép számmal ülnek a nyolc bírálóbizottságban, ugyanis a rendezők szándéka az volt, hogy fiatalítsák a csapatot. Bevonják azokat az ifjú szakembereket is, akik foglalkoznak borkészítéssel Szekszárdon, s itt olyan tapasztalatra tehetnek szert, amilyenre egyébként nem lenne módjuk. 

A borverseny pénteken folytatódik, amikor is a csúcs-zsűri, a jól vizsgázott borok közül kiválasztja a legjobbak legjobbjait. Hogy melyek ezek, azt aznap ki is hirdetik, de, az egész borverseny eredményhirdetésére csak majd' egy hónap múlva, a Szent György napi borünnepen kerül sor.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában