Jól meggondolta?

2024.03.30. 20:00

Egy nyúlnak a simogatáson túl is komoly igényei vannak

Aki jól megfontolt szándékkal úgy dönt, hogy nyulat választ háziállatnak, jó, ha tisztában van azok igényeivel. Többről van ugyanis szó, mint pihe-puha bundájú, simogatni való tapsifülesről.

Révészné Hanol Erzsébet

Cikón a főtéren kisállat simogatót tartottak a helyi gyerekeknek

Fotó: Makovics Kornél

Húsvét közeledtével az állatvédők rendre felhívják a figyelmet arra, hogy az élő nyúl nem a legmegfelelőbb ajándék, hiszen más élőlényhez hasonlóan felelősséggel jár a tartása, megfelelő életkörülményeket kell biztosítani neki, gondoskodni kell róla. Aki mindezek ismeretében, jól megfontolt szándékkal úgy dönt, hogy nyulat választ háziállatnak, jó ha tisztában azok igényeivel.

A nyulak szociális állatok

A dr. Csikós Károly Miklós és dr. Varga József által jegyzett Kedvenceink biológiája című könyvben leszögezik, hogy a nyulak a természetben csoportosan élnek, vagyis szociális állatok. Rangsor alakul ki közöttük, és a hímek gyakran verekednek a területük védelmében. Ez jellemző rájuk lakásban tartva is. A nőstények valamivel könnyebben tarthatóak, de közöttük is előfordulhat harc, ezért a legjobb vegyes párost tartani, a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében pedig legalább az egyik példányt ivartalaníttatni. Ezt 4-6 hónapos korban érdemes megejteni, a nyulak ugyanis rendkívül szapora állatok.

Az egyedül tartott házinyulak különösen sok foglalkozást igényelnek, ennek hiányában félénkké vagy agresszívvá válhatnak. Ilyenkor nagyon fontos számukra a változatos környezet, a nagy mozgástér, a sok játék és a rágcsálnivaló. Emellett pedig rendszeres közös időtöltésre van szükségük a gazdájukkal. 

A gyerekekkel viszont többnyire nem jönnek ki jól. Kiszámíthatatlanságuk miatt könnyen megijednek tőlük, ezért karmolhatnak, haraphatnak is. Nem szeretik, ha felkapják őket, és ritkán tűrik az ölelést. Ha felemelik, karmolva okozhatnak sérülést, és gerinctörést szenvedhetnek, ha leugranak vagy leesnek. A nagyobb testű fajták valamivel jobban viselik a gyerekek közelségét, de ha együtt vannak, állandó felügyelet szükséges, a gyerekeket pedig nyugodt viselkedésre kell ösztönözni.

A bútorokat, a vezetéket is megrághatják

A nyulak kizárólag növényeket esznek, főleg tápanyagban szegény füvet fogyasztanak. Egészségük megőrzése érdekében a legjobb, ha a természetesnek megfelelő, kis tápértékű eleséggel, fűvel, szénával, és zöldtakarmánnyal etetik őket. Legelés közben gyorsan rágnak és metszőfogaikkal felaprítják a táplálékot, ezért azok különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve. A felsők hetente két millimétert kopnak és ugyanennyit nőnek is. 

A folyamat megállíthatatlan, ezért a nyulak szinte állandóan rágnak, mindent, amit csak érnek, így akár a bútorokat és az elektromos vezetékeket is megrághatják.

Mindezek ismeretében érdemes jól megfontolni, hogy egy család vállalni tudja-e a nyúltartással járó kihívásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában