Naptevékenység

2024.03.11. 07:34

Felcserélődik a Nap északi és déli pólusa

Rég nem látott aktivitást produkált központi csillagunk a Nap.

Teol.hu

Fotó: Hatházi Gergely

Érdekességként újabb képet küldött Gyönkről Hatházi Gergely. 2024.február 26-án 11:40 perckor, enyhén szeles, és fátyolfelhős körülmények között sikerült képet és videót készítenie a Földtől mért 150 millió kilométerre lévő Napról és foltjairól. 

Ezek közül a legjelentősebb az AR 3590-es számozású napfolt, X6,3-as osztályú napkitörés, amely még február 22-én érte el a maximumát, amikor 24 óra alatt 3 kitörést produkált!

Nincs okunk azonban aggódni, hiszen az ilyen típusú naptevékenység a felszíni életre nem ártalmas szerencsénkre, pedig a napfolt mérete nem túlzás, de 2-3 Föld méretéhez hasonlítható. 

Küszöbén vagyunk a 25. naptevékenységi ciklusnak, amely 11-12 évente következik be, amikor a Nap északi és déli pólusa felcserélődik. Ezáltal megszaporodnak a napkitörések, és egyre több számban láthatunk napfoltokat a nap felszínén.

Azért sötétebbek ezek a régiók mert a Nap felszíni hőmérséklete 5-6 ezer celsius fok, és ezek az aktív régiók 3-4 ezer celsius fokosak „csak", írta Hatházi Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában