Vigyázzunk rájuk

2024.03.07. 13:00

Süncsaládok bújhatnak meg a gallyak között

A tavasz beköszönte sokak számára egyet jelent a kerti munkák kezdetével. A gallyrakásokat azonban körültekintően érdemes elhordani, hiszen akár egy süncsalád is megbújhat alatta.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja – figyelmeztet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az állatok védelme és a lelkiismeret megnyugtatása érdekében tanácsos néhány egyszerű óvintézkedést betartani. Első lépésben fentről lefelé haladva, előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel érdemes átforgatni a halmot, így meggyőződve arról, hogy van-e alatta sün. Ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Lehetőség szerint soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek.

Ha a gallyrakás megbontásakor valaki sünfészket talál, ne szedje össze a kölyköket és kezdje el maga nevelgetni őket. Ehelyett pakolja vissza kellő vastagságú rétegben az ágakat és a leveleket a fészekre, majd hagyja a nőstényre a továbbiakat. Ha megoldható a gallyrakás felszámolásának halasztása, tanácsos négy-öt hetet várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ilyenkor is érdemes egy alternatív búvóhelyet kialakítani gallyakból, vagy akár egy süngarázst beszerezni, ahova a süncsalád áttelepíthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában