Elkezdődött a költési időszak

2024.03.28. 07:30

Tavasszal szaporodási izgalom lesz úrrá a hímeken

Tavasszal a szaporodási izgalomba kerülő hím madarak fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket. Sajnos azonban időnként saját tükörképükben fedezik fel az ellenséget.

Révészné Hanol Erzsébet

A képen egy barázdabillegető saját tükörképével küzd Fotó: MME

Világszerte jellemző, elsősorban tavasszal, hogy autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy épületek ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat látni, amelyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket a felületeket, valójában a saját tükörképüket. Az okokról Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője beszélt.

Elmondta, hogy a jelenség hátterében a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartás, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben ivás közben tükröződő „ellenség” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb, akár percekig tartó elsimulásáig nem is tér vissza, így a madár néhány perc alatt megnyugszik. A mesterséges tükröződő felületek képe viszont stabil, ami elhúzódó támadó viselkedést válthat ki a madarakból, ami könnyen veszélyesé válhat.

A tükörképükkel vívott sokórás mániákus harc teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség” soha nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is, ami nem más, mint a kifeszített madzagra kötött nejlonzacskó csíkok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában