Érdemes lecserélni

2024.04.15. 11:30

Az autó fogyasztását növeli, és még balesetveszélyes is, ha erre nem figyel időben

Áprilisban beköszöntött a nyár, így nem érdemes tovább várni a téli abroncsok cseréjével. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és szempontokat a nyárigumi szett kiválasztásához.

Farkas Eszter
téligumi_MD_0144
Érdemes lecserélni a téli gumikat (Illusztráció)
Fotó: Mártonfai Dénes

Hogy miért fontos időben cserélni?

Az első és legfontosabb indok talán, hogy a téli gumik melegben gyorsan kopnak, ami egyértelműen rontja a gépkocsik stabilitását, sőt hatással van a fogyasztásra, arról nem is beszélve, hogy mennyire balesetveszélyes lehet, hiszen a rosszabb tapadás miatt a fékút is megnő. 

Autónk nyári felkészítésének ebből adódóan a legfontosabb része a gumik cseréje. A szakemberek szerint, bár április van, elérkezett a gumicsere ideje, egyedül azoknak érdemes még várni vele, akik olyan külföldi helyre tartanak (például síelni), ahol hidegebb idő, esetleg hó van. A szakemberek kiemelték, hogy a legjobb, ha mind a négy felnit egyszerre cseréljük, hogy közel azonos legyen a kopás mértéke, és körülbelül tízezer kilométerenként érdemes az elsőket a hátsókkal megcserélni, erre pedig kiváló lehetőség a szezoncsere. Fontos, hogy minden felhelyezés előtt nézessük át szakemberrel az abroncsokat, hogy nincs-e rajtuk sérülés.

Mit ír elő a KRESZ?

A KRESZ is előírja, hogy milyennek kell lennie a profilmélységének. Egy nyári abroncs minimális profilmélysége 1,6 milliméter lehet, tehát 2 milliméternél kisebb profilmélységű abroncsot már nem illik visszaszerelni, de igazából ennek a többszöröse az, ami ajánlott. Szakértők szerint az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében a minimum 4 milliméter, nyárinál pedig a 3 milliméter.

Azt is fontos tudni, hogy az abroncsok csak a gyártástól számított 5-6 évig megfelelő minőségűek, utána keménnyé, rideggé válik az anyaguk – ez pedig rontja a tapadást –, és apró repedések jelennek meg bennük. Ráadásul a frissebb fejlesztésű abroncsok mindig jobb teljesítményre képesek, általában nagyobb a hatótávolságuk, halkabbak, és a kisebb gördülési ellenállásuk miatt a fogyasztást is csökkentik.

Melyiket vásároljam meg?

Tény, hogy hatalmas a választék a piacon, így nem könnyű feladat kiválasztani a számunkra legideálisabb abroncsokat, de legalább a termék árak összehasonlítása megkönnyíti a helyzetünket a netes keresőoldalak segítségével. Érdemes szem előtt tartani, hogy bizonytalan, kétes eredetű, például ismeretlen nevű távol-keleti importból származó abroncsokat ne vásároljunk, de jó választás lehet egy-egy nagy gyártó olcsó, „budget” márkájának az abroncsa, amely sokszor az egy generációval korábbi prémium gumi mintázatát kapja meg.

Kockázatos használt abroncsot is venni, még akkor is, ha szemmel láthatóan jó állapotban vannak a gumik, nem túl idősek és kopottak. Az ilyen abroncsoknak belső, szemmel nem látható rejtett hibái lehetnek, bár erre viszonylag kicsi az esély.

A szakemberek is szívesen segítenek az új abroncsok kiválasztásban, emellett az autós lapok, autóklubok által készített friss gumiteszteket is átnézhetjük, és az ajánlott gumik közül azt érdemes választani, amely abban a tulajdonságában jobb az átlagnál, ami számunkra lényeges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában