Köszöntés

2024.04.23. 10:10

Boldog névnapot a Béla nevű olvasóinknak!

A Bélák ünneplik ma a névnapjukat.

Teol.hu

Köszöntse fel névnapos ismerőseit!

Forrás: Shutterstock

Béla eredete: 1. - magyar eredetű; jelentése: bél, belső rész;2. - török eredetű; jelentése: előkelő; Béla jelentése: A Béla név eredete bizonytalan. Régi magyar személynév. A legvalószínűbb származtatása szerint a régi magyar Bél személynév -a kicsinyítőképzős alakja. A bél szó eredeti jelentése: belső rész (pl. szív). Török eredetű méltóságnévnek is tartják, ez esetben jelentése: előkelő. Elképzelhető, hogy ez a név olvasható a nagyszentmiklósi kincslelet egyik föliratán Bojla alakban, és így hívták Ajtony vezér egyik rokonát.

Már a középkorban mesterségesen azonosították az Adalbert névvel. Több Árpád-házi királynak volt a neve, majd a XIX. századi névújítások egyik kezdeményezője, maga Széchényi is a Béla keresztnevet adta fiának példamutatásképpen. Míg a XIX. században, a nemzeti romanticizmus idején a név (más királyaink és fejedelmeink neveivel) a városban a haladó nemesség körében terjedt el, a XX. században már sokkal inkább a falun lett használatos, ahol e nevek csoportja lett a legkedveltebb. Népszerűségéből csupán az elmúlt évtizedekben vesztett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában