Hihetetlen!

2024.04.10. 21:00

Már a madárfészkek is műanyagból vannak?

Nemrég olvastam, hogy kutatások szerint a tengeri madarak fészke manapság főként műanyaggal és egyéb más emberi tevékenységből származó kommunális hulladékkal van tele. Az ember azt hihetné, hogy messze van a tenger, és hogy minket nem érint ez a kérdés. Azonban a minap szomorúan állapítottam meg, hogy a jelenség már nemcsak a tengeri madarakra igaz, hanem a környezetünkben élő szárnyasokra is.

Bencze Péter

Illusztráció: Shutterstock

Az egyik szomszéd településen élő ismerősöm a közösségi médiában megosztott egy fényképet, melyen egy erdeipinty-fészek látható, amely a műanyag zsinórdarabok mellett hungarocellt és némi mohát tartalmazott. Ez a látvány sokat elárul a környezetünkről és arról, mennyire vigyázunk az élővilágra. Kicsit elszomorodtam, mert azt látom, hogy van lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, de sokan nem tartják fontosnak. Saját tapasztalat, hogy a műanyag hulladékra szánt konténerben tegnap ételmaradékot és más háztartási szemetet találtam.

Ilyenkor felmerül bennem a kérdés: ennyire nem számít a környezetünk védelme, vagy ez csupán hanyagság? Pedig, sokszor elhangzik, szinte már a csapból is ez folyik: azzal, hogy teleszemeteljük az élőhelyünket saját magunknak is ártunk. 

Vajon a végén már nemcsak a madarak, de mi magunk is a műanyagban fogunk majd fészkelni? Vagy már most is ez a helyzet? Szerintem mindenki szereti a madárcsicsergést, az illatozó tavaszi fákat és a friss levegőt. Jó lenne, ha sokáig élvezhetnék még ezeket. Vigyázzunk a környezetünkre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában