Minden kezdet nehéz

2024.04.01. 14:00

Rengeteg előnye van, ha diétázni kezdünk

Közeledik a nyár, ezért sokan kezdenek bele életmódváltásba, aminek fontos része a diéta is. Megkezdése előtt fontos átgondolni, hogy pontosan mibe és hogyan vágunk bele. Az egészséges étkezés és a testsúlycsökkentés nem rövidtávú vállalkozás, komoly elköteleződést igényel. Az alábbiakban néhány fontos gondolatot osztunk meg olvasóinkkal a diéta előtti legfontosabb tudnivalókról.

Farkas Eszter

Az egészséges test önbizalmat is ad

Forrás: Shutterstock

Az új étrendhez hozzászokni nem könnyű feladat, amíg pedig a szervezet át nem áll az új étkezési szokásokra, illetve ameddig nem tanuljuk meg, hogy mit mivel tudunk helyettesíteni, addig időről időre nagyon fogunk sóvárogni bizonyos ételek után. Ezek persze nem illenek bele az egészséges diétánkba, ezért gyorsan meg kell tanulni helyettesíteni a káros dolgokat. Amint persze az ember rájön, hogy milyen könnyű felváltani az édességeket, a tejtermékeket vagy más, az adott étrendbe bele nem illő dolgokat, úgy egyre könnyebb lesz kivédeni ezeket a falásrohamokat. Ehhez legalább két-három hetet érdemes várni, lassan cseréljük le a konyhában álló termékeket egészséges alternatívákra, és így szoktassuk magunkat az új életmódhoz.

Első blikkre ijesztő lehet, de a változásnak lehetnek negatív hatásai is, ugyanis a drasztikus cukor- és szénhidrátmegvonás az első két hétben fejfájást okozhat. Ettől nem kell megijedni, semmiképp ne kezdjünk el újra helytelenül táplálkozni, azzal magyarázva a habzsolást, hogy a diéta árt az egészségnek. Ezen a kezdeti kellemetlenségen túl kell lendülni. Érdemes beiktatni valamilyen sportot, mivel ez növeli a boldogsághormonok szintjét, tágítja az ereket, serkenti a vérkeringést, így segít enyhíteni a fejfájást is.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a megváltozott étrend és a sok természetes étel hatására a bőrön pattanások jelennek meg. Ne ijedjünk meg, ez csak annak a jele, hogy a szervezet tisztul. Egy, maximum két hét elteltével a pattanások nem csak elmúlnak, de tapasztalhatjuk azt is, hogy az arcbőrünk tisztább és ragyogóbb, mint valaha.

Lesznek napok, amikor egyszerűen képtelenek leszünk rávenni magunkat a mozgásra. Amikor úgy érezzük, az izmok nem engedelmeskednek. Nem is kell erőltetni semmit. Három edzésnap után egyébként is érdemes legalább egy pihenőnapot tartani. De ha úgy ítéljük meg, hogy ennél többre van szükségünk, akkor pihenjünk egy kicsit, és csak pár nap elteltével kezdjünk újra mozogni. Ha nagyon nem megy, ne erőltessük. Azt se feledjük, hogy mozgás közben jön meg a lendület, szóval lehet, hogy csak elkezdeni nehéz az edzést, de tíz perc után már élvezni fogjuk.

Nemcsak az egészségünkre lesz pozitív hatással

Mivel minden gondolatunk az új életmódunk körül forog majd, gyakran észrevehetjük magunkon, hogy szinte semmi másról nem tudunk beszélni, csak az ételekről, étkezésekről, kalóriákról, edzéstervekről. Ezt hamar elunják a közvetlen környezetünkben élők – munkatársaink, barátaink, családtagjaink –, viszont ilyenkor új barátokra tehetünk szert, akár az edzőteremben, akár kocogás közben, akár olyan netes fórumokon keresztül, amelyek az egészséges életmód témakörére specializálódtak. Teljesen természetes, hogy az ember olyanok társaságát keresi, akikkel egyforma az érdeklődési köre.

Bizony, a testedzés és az egészséges ételek nyugtatóan hatnak a szervezetre, így az alvás is kielégítőbb és pihentetőbb lesz. Ha elhagyjuk az étrendből a cukrot, koffeint, alkoholt, mindazokat a dolgokat, amelyek stimulálhatják az idegrendszert, akkor nem fogunk felriadni éjszaka vagy álmatlanul forgolódni. Minél jobban alszunk, annál hatékonyabb lesz a fogyás is, hiszen a kipihent szervezet nagyobb energiát fordíthat a zsírégetésre és az izomépítésre.

Az intim együtt létek is jobbak lesznek. Nem csak azért, mert több lesz az energiánk és több kedvünk lesz összebújni a kedvesünkkel, hanem azért is, mert az egészséges, kisportolt test önbizalmat ad majd.

Forrás: www.dietaesfitnesz.hu

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában