Eutanázia

2024.05.26. 08:47

Így altatja el örökre kedvenceinket az állatorvos

Az eutanázia két görög szó összetételéből származik, az eu jelentése jó, szép, a thanatos jelentése halál; magyarul kegyes halálnak is szokták nevezni.

Brunner Mónika

Így altatja el örökre kedvenceinket az állatorvos (illusztráció: shutterstock)

Állatgyógyászati vonatkozásban ez az élet kioltását jelenti a gazda kérésére, illetve annak beleegyezésével az állatorvos javaslatára – mondta Dr. Jakab Ferenc a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Ismertette, hogy az elnevezésből is következik, hogy az eljárásnak emberségesnek és fájdalommentesnek kell lennie, ezért az állatorvos először egy a műtétihez hasonló injekciós altatást végez és utána, amikor az állat már teljesen öntudatlan és érzéstelen, bead egy olyan szert, amely leállítja a szívműködést, ezáltal az állat a mesterségesen előidézett alvásból már nem ébred fel. 

Bármennyire is humánus ez a módszer – a fájdalom és az ezzel járó szenvedés megszüntetése miatt –, szükséges tudatosítani, hogy ez mégiscsak az élet erőszakos kioltása. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy erre csak akkor kerüljön sor, ha a szakszerű kezelések már hatástalannak bizonyulnak, vagy az állat öregkori végelgyengülésben szenved. A cél tehát nem a megölés kell hogy legyen, hanem az amúgy is közel lévő halálba való átsegítés. Mindig az állat szenvedését kell szem előtt tartani, és nem a gazda szubjektív érzéseit, sajnálatát.  

Gyakran a társállatok gazdái úgy gondolják, hogy az állatot „el kell altatni”, mert már öreg és láthatóan beteg. Ez előfordulhat, de az esetek jelentős részében az időben elkezdett szakszerű kezeléssel az állat élete megmenthető, vagy meghosszabbítható, főleg, ha olyan betegségben szenved, aminek nincs köze az életkorhoz, és az öregség csak látszólagos oka volt a rossz állapotnak.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában