fejlesztés

2018.03.07. 20:00

Két autóalkatrész gyártásban érdekelt cég épített új gyártócsarnokot Tamásiban

A metalPRO Hungary KFt. és a FHL Björn Hungary Kft. új, Tamásiban megépült gyáregységeit ma adták át ünnepélyesen. A két autóalkatrész gyártásban érdekelt, egymással beszállítói kapcsolatban lévő cégnél ezzel két és félmilliárd forint értékű fejlesztés zárult.

Vida Tünde

Uniós támogatással épített új gyártócsarnokot Tamási északi iparterületén két autóipari beszállító. Számos nagyteljesítményű fémmegmunkáló gépet, egyéb eszközöket szereztek be, termelésirányítási és autóipari minőségirányítási rendszert vezetnek be a projektek keretében, ezzel jelentősen növelik termelő kapacitásukat és dolgozói létszámukat.

Az autókhoz motortéri csöveket gyártó FHL Björn Hungary Kft. közel hétszáz embert foglalkoztat móri és tamási telephelyein. Nagy Imre ügyvezető igazgató azt mondta, csak Tamásiban az utóbbi három évben 1260 millió forintnyi fejlesztést valósítottak meg, új üzemükben alumínium megmunkálásával foglalkoznak. – Azt gondoljuk, ez a legnagyobb perspektívát, de a legnagyobb kihívást is jelentő terület – húzta alá a cégvezető. Hozzátette, folyamatban, illetve elbírálás alatt van több pályázatuk, köztük kutatás-fejlesztést célzó projektek is.

Többek között számos nagyteljesítményű fémmegmunkáló gépet szereztek be A szerző felvétele

A szintén magyar tulajdonú metalPRO Hungary Kft. az FHL Björn Hungary Kft. beszállítójaként 2016-ban kezdte el a gépjárművek hűtő-fűtő csöveinek rögzítését szolgáló alumínium profilok gyártását Tamásiban. A városban végrehajtott fejlesztésük összértéke 1190 millió forint, amelyből 598 millió forint uniós támogatás. Kadlok Nándor ügyvezető igazgató azt mondta, az új üzemben két műszakban 15 ember dolgozik, de március 19-én elindul a harmadik műszak, és tervezik további CNC megmunkáló állomások telepítését, illetve egy újabb gyáregység építését. Kiemelte, hogy projektjeik sikerét a befektető-, illetve beruházásbarát önkormányzat hathatósan segítette.

Porga Ferenc, Tamási polgármestere hangsúlyozta, hogy mindent elkövettek, hogy ez a két cég Tamásiban építse meg új gyártóbázisait. TOP forrásból negyedmillió forint értékben ipari feltáró utakat, parkolókat építettek, ipari áramot biztosítottak, saját erőből segítették a közüzemi hálózatokra való rákötést, a közeljövőben kerékpártút építéssel javítják az iparterület elérhetőségét.

Az ünnepségen Süli János miniszter a térségfejlesztés fontosságát hangsúlyozta. Az atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter arra is kitért, hogy a befektetőket ma már nem olcsó munkaerővel, hanem olcsó energiával kell hazánkba csábítani, a fiatalok megtartásához versenyképes bérekre van szükség, ugyanakkor a két új atomerőművi blokk ellátásbiztonságot és olcsó energiát biztosíthat a lakosság mellett az ipar számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!