borverseny

2018.04.09. 20:00

Kis- és nagytermelők együtt mérettek meg

Jól szerepeltek a megyei borászok borai az egyik legnagyobb hazai borversenyen, Mecseknádasdon. A múlt héten megrendezett megmérettetésre több mint hétszáz minta érkezett az ország borvidékeiről. Tolna megyéből több mint száz nedűvel neveztek a versenyre, és közülük nyolcvanöt kapott érmet.

Mauthner Ilona, fotó (archív): Makovics Kornél

Tizedik alkalommal rendezték meg Mecseknádasdon a Magyarországi Németek Országos Borversenyét, melyre az idén, rekordszámú 719 borminta érkezett. A borok negyvenöt százaléka volt fehér, tizenöt százaléka rozé, a többi vörösbor, tájékoztatta lapunkat Szeiberling Krisztina sajtószóvivő. Ez a verseny népszerű a Tolna megyei borászok körében is, idén negyvenhat vörös, tizennégy rozé és huszonöt fehérbor kapott érmet azok közül, melyeket megyénk borászai küldtek be.

A baranyai Mecseknádasdon megtartott bormustra mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza, és egy évtizede – a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közös szervezésében – országos merítésű. Különlegessége, hogy itt a kis- és nagytermelők együtt versenyeznek. A megmérettetésen való részvételnek egyébként nem feltétele a borászok német nemzetiséghez való tartozása: a verseny elnevezése arra utal, hogy szervezői a hazai német közösség tagjai, és a nemzedékről-nemzedékre hagyományozott német szőlő- és borkultúra lelkes ápolói.

A verseny rangját emeli, hogy több nagy hírű borászat, mint például a villányi Bock-, Günzer- vagy Csillagvölgy Pince, illetve a soltvadkerti Frittmann Pincészet és a mecseknádasdi Wekler Családi Pincészet is indult. A móri, a soproni, a Balaton-felvidéki, a kunsági, a tolnai, a szekszárdi, a Hajós-bajai, a Villány-siklósi borvidékekről is küldtek be bormintákat a versenyre a borászok.

A nagy aranyérmeket (hat is volt belőle) villányi, soproni, nagymarosi és pécsváradi termelők vitték el kiváló boraikkal. A legeredményesebb borászat címet viszont a szekszárdi Garai Pincészet (tizennégy borral, százkilenc ponttal) nyerte el. A szekszárdi birtokon lévő vállalkozás csak pár éve működik, azelőtt hobbiborászként szerepeltek. A mecseknádasdi borversenyre szinte minden esztendőben neveztek, igyekeztek évről évre az új boraikat elhozni és jó minősítést kiérdemelni.

A fehér borok kategóriájában kiemelkedően szerepelt a szekszárdi Pratner Pincészet több bora, Guldné Gelencsér Noémi és a Schieber Pincészet, a gyönki Kemler Imre, a paksi Nepp Henrik, a bátaszéki Schroth Zoltán, Mauthner Pincészet és Werner Pincészet, valamint a bonyhádi Balta István. Vörösbor kategóriában a bátai Mérföldkő Kisbirtok, a szekszárdi Prantner és Schieber, a paksi Nepp Henrik, a bátaszéki Schroth Zoltán, Mauthner Pincészet és Werner Pincészet, a gyönki Kemler Imre, a bonyhádi Kajtár Attila és a váraljai Szabó Laci pincészete kapott többek között arany,- ezüst vagy bronz érmet.

A sillerbor, a svábikum

Az idei év különlegessége azt volt, hogy a szokásosnál több sillerbort neveztek a versenyre. Helyénvaló is ez egy magyarországi német borversenyen, hiszen az egyre divatosabbá váló sillerbort akár nevezhetjük „svábikumnak” is. Ez a speciális technológiával előállított, a legtartalmasabb rozénak vagy a leglazább vörösbornak nevezhető nedű a magyarországi németek hagyományos mindennapi bora volt: míg vörösbort jellemzően csak vasár- és ünnepnapokon fogyasztottak, ezt a jól iható, sokfajta étellel párosítható, gyümölcsös, könnyű bort a dolgos mindennapokban itták. Nem csoda hát, hogy ez a fajta napjainkban is egyre divatosabbá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!