ingatlanpiac

2018.04.17. 13:00

Megyénkben is dinamikus volt az áremelkedés

A lakásárak Magyarország minden régiójában növekedtek 2017 első három negyedévében.

TN, illusztráció: Shutterstock

A legjobban a Közép-Magyarország régióban, ahol átlagosan 14,8 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, mint 2016-ban az FHB felmérése szerint. A második helyen az emelkedésben a Tolna megyét is magában foglaló Dél-Dunántúl állt, 11,8 százalékos áremelkedésével. A harmadik helyet a Dél-Alföld foglalja el 10,7 százalékos növekedéssel. A legkisebb mértékben Észak-Magyarországon mentek fel a négyzetméterárak: 6,9 százalékkal.

A települések közül továbbra is Budapesten volt a legnagyobb drágulás 2017 első három negyedévében az előző év átlagos értékeihez képest, ahol a fajlagos árak közel tizenöt százalékkal emelkedtek. A növekedés mértéke azonban jelentősen csökkent, 2016 átlagai ugyanis még 22,6 százalékkal voltak magasabbak a 2015-ösnél.

A fővároshoz hasonlóan Szekszárdon is jelentősen növekedtek a négyzetméterárak, összességében 13,3 százalékos volt a változás. Csekélyebb volt azonban a drágulás a kisebb városokban és a községekben. Továbbra is igaz, hogy az egyes településtípusokon belül az ország különböző tájegységei között jelentős különbségek vannak. Megfigyelhető az is, hogy éppen a drágulás hatására az olcsóbb települések felé fordul az érdeklődés, ami viszont ott járhat majd az árak emelkedésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!