piac

2018.05.26. 11:30

Csak saját tevékenységből származó árut kínálhat az őstermelő

A falugazdászoknál ingyenesen átvehető az őstermelői igazolványokra vonatkozó szabályokat összegyűjtő kiadvány. Ezt az érintetteknek érdemes alaposan átolvasni, mert a hatóságok a piaci ellenőrzés során akár el is tilthatják a tevékenységtől azt, aki az előírásokat nem tartja be.

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Elképesztően színes a piac májusban Szekszárdon. Az egynyári virágok mellett számtalan kiültetésre váró palánta, illetve a már beérett gyümölcs, eper, cseresznye, zöldségek, újhagyma, újkrumpli, tök kínálja magát.

Az árusítók zöme őstermelő. Nekik feltétlenül érdemes elolvasni azt a tájékoztató füzetet, amely az agrárkamara közreműködésével készült, és a mezőgazdasági őstermelői igazolványokat érintő legfontosabb szabályokat foglalja össze. A kiadvány a falugazdászoknál ingyenesen elérhető. Aki ugyanis nem tartja be az előírásokat, azt az ellenőrző hatóságok – két hónaptól két évig terjedően – akár el is tilthatják a tevékenység végzésétől.

Néhányat összeszedtünk az előírásokból, amelyekre a piaci ellenőrzés során a hatóságok különös figyelmet fordítanak. Először is értékesítő csak az lehet, akinek a neve az őstermelői igazolványon szerepel, és ő is kizárólag a saját tevékenységből származó terméket kínálhatja. Előfordul, hogy az árus az ellenőrzésnél arra hivatkozik, hogy ugyan őstermelő, de a szezon előtti dinnyét, barackot éppen egyéni vállalkozóként értékesíti. Erre is van jogszabály (436/2015.(XII.28), mely kimondja, ha a mezőgazdasági őstermelő egyéni vállalkozói tevékenységet is folytat, akkor ugyanolyan terméket, ugyanazon a helyszínen kizárólag őstermelőként vagy kizárólag egyéni vállalkozóként értékesíthet.

Az tehát semmi esetre sem fordulhat elő, hogy a saját eper, zöldség mellett árusítja a dinnyét, amit a nagybani piacon vásárolt, mint vállalkozó.

Adminisztráció

A kiadvány szerint a kiállított bizonylat alapján folyamatosan be kell jegyezni az igazolványba az értékesítés időpontját, az összeget valamint a bizonylat számát. Abban az esetben, ha az őstermelő az adott negyedévben nem adott el semmit, akkor a nullás bevételt is fel kell tüntetni a betétlapon. Az esetleges ellenőrzésnél a Nébih munkatársai elkérik az őstermelői igazolványt, amelyben szerepelnie kell az adott termék vetésterülete helyrajzi számának. Ezen felül elkérhetik a permetezési naplót is.

Az őstermelői igazolvány pedig csak akkor érvényes, ha a hozzá tartozó értékesítési betétlap is hatályos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!