mezőgazdaság

2018.07.23. 10:35

Érik a szőlő, de még kell permetezni

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A tarka bogyóállomány még sokáig megmaradhat, mivel a várható nagy termés miatt csak lassan fog az összes fürt beszínesedni, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök. Ennek ellenére még nem dőlhetnek hátra a termelők, mert a botritisz az érő csemegeszőlőben már megjelent. Augusztusra, esős időjárás esetén, akár járvány is kialakulhat. A peronoszpóra a késői fajtákban még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten újabb tünetek jelentek meg a leveleken és a fürtökön is. Emiatt a késői fajtákban továbbra is folytatni kell a védelmet a gombabetegségek ellen. A merlot, a kadarka és a cabernet fajták esetében még mindenképpen használni kell felszívódó készítményeket. Azokon a helyeken, ahol a lisztharmat jelen volt év közben az ültetvényben, ott lisztharmat ellen még kell a felszívódó szereket használni. A korai fajtáknál figyelni kell a készítmények hosszú (21–30 napos) várakozási idejére.

Dr. Gabi Géza elmondta, több ültetvényt is bejártak, feltérképezve a szőlő mennyiségét és betegségét, összességében elmondható, hogy sok a betegség a szőlőkben. Annak ellenére, hogy nagy termés látszik most, nem biztos, hogy a feldolgozási mennyiség is ugyanennyi lesz. A szekszárdi borvidéken a szőlő mintegy fele jó állapotú, de a másik felénél rengeteg a „hiba”. A fürtökön sok a sérült, beteg szem, tette hozzá a szakember. A túlterhelt tőkéken megjelentek a tőkeelhalások tünetei. Jelenleg a betegség ellen nincs megfelelő védekezési mód.

Védekezni kell az amerikai szőlőkabóca ellen is. Erre több, a szőlőmolyok ellen is engedélyezett rovarölő szer alkalmazható. A szekszárdi borvidéken már megjelent a szőlőkabóca kifejlett egyede.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!