Nő a kereslet

2018.08.24. 19:20

A csemegeszőlő is korábban érik a melegben

Nő a kereslet a bogyós gyümölcs iránt, a fogyasztók egyik kedvence a hamburgi muskotály.

Mauthner Ilona

Tizenhárom év alatt, vagyis 2000 óta négy helyet csúszott vissza Somogy az egy főre jutó vásárlóerőt tekintve, s most a 17. helyen áll. A Dél-Dunántúl régiós összevetése is kedvezőtlen Somogynak, Tolnában és Baranyában sem rózsás, de jobb a helyzet ezen téren

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő két-három héttel hamarabb érik. Tolnában száz hektár körül van a termőterülete. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint jó minőségű termés várható. A megkérdezett gazdálkodók szerint az átlaghoz képest öt-tíz százalékkal több csemegeszőlőt szüretelnek. Az országban egyébként ezer hektáron termesztenek többféle csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában.

A csemegeszőlő-piacon a tapasztalatok szerint nagy tisztulást hozott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (AKÁER) bevezetése, és az importszállítmányok ellenőrzése, ami számos tisztességtelen szereplőt szorított ki a kereskedelemből. A saszla nagybani piaci ára jelenleg 250-300 forint körül van, a nagyobb bogyójú szőlőké nagyságrendileg 350-500 forint. A kiskereskedelemben változó árréssel kerül a fogyasztókhoz az áru. A magasabb minőségű csemegeszőlő árát nagymértékben meghatározza az import áruk ára, ami a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt várhatóan magasabb lesz. A magnélküli fajták iránt – a nemzetközi trendet követve – nő a kereslet, annak ellenére, hogy a szőlő jó ízének, zamatának alapvető meghatározója a mag.

Szászi Jenő bátaszéki termelő elmondta, hamburgi muskotályt termelnek, közel két hektáron. Kialakult piacuk van, zöldségesek, felvásárlók már hetekkel ezelőtt keresték őket, az iránt érdeklődve, idén mekkora mennyiség várható. A bordó héjú szőlő szép, ízletes, zamatos és várhatóan augusztus utolsó hetében már folyamatosan tudnak szállítani. Összességében minőségben, mennyiségben átlagos évre számít.

A csemegeszőlő-termesztés a borszőlőhöz képest munkaigényesebb tevékenység, valamint az időjárás is hatványozottan befolyásolja. Fontos az adott területnek, lehetőségeknek megfelelő fajtaválasztás. Mindezt nehezíti, hogy nincsenek új hazai nemesítésű fajták, azokat külföldről kell behozni, melyek érzékenyebbek a hazai viszonyokra, hajlamosabbak a betegségekre. A csemegeszőlő-termesztésben a tőkepusztulás kockázata nagy, sok gombás betegség támadja a fás részeket, emellett vírusos és bakteriális fertőzések is pusztíthatják az állományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!