Ipartestület

2018.08.10. 09:30

Jelentősen emelkedett a szervezet taglétszáma

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Négy éve a Szekszárd és Környéke Általános Ipartestület elnöke Gyurkovits Ferenc. Igyekszik talpra állítani a szervezetet, viszonylag jó eredménnyel.

Az ipartestületek valaha virágzó közösségek voltak, a nagyobb városokban több százas tagkörrel. De amikor a rendszerváltás után létrejöttek a gazdasági kamarák kötelező tagsággal, akkor az iparos szervezetek kiürültek. Itt nem volt kötelező a tagság, s mivel két helyre nem szívesen fizet senki tagdíjat, innen kiléptek, oda beléptek a kisiparosok. Néhány idősebb szaki érzelmi okokból maradt a régi közegben.

A vegetálás évei után most némi felfutás tapasztalható a szekszárdi ipartestületnél. Gyurkovits Ferenc a húsz alatti taglétszámot hatvanháromra tornászta fel. Állami támogatást ugyan nem kapnak, de az önkormányzat segíti a működésüket. A tagdíjakból és a Mikes utcai épületükben lévő irodák bérbeadásából is folyik be némi pénz. Szakmai rendezvényeket, tájékoztatókat tartanak, kapcsolatba lépnek olyan nagy cégekkel, melyeknek a kisiparosok beszállítói lehetnek. A szakképző iskolákkal is együttműködnek. S hogy a gárda minél jobban összekovácsolódjon, szeptemberben nyárbúcsúztató pikniket szerveznek a sötétvölgyi vadászházban.

Az elnök fiatalítást szeretne, úgy a vezetőségben, mint a tagságban. Túl van már ő is a hetvenen, s bár még jól bírja magát – a felnőttképzésben tevékenykedik –, azt vallja: kellenek a friss erők. Szükség van egy kimondottan a kisvállalkozói réteg problémáira összpontosító, s azok megoldásáért dolgozó dinamikus csapatra.

kép: Gyurkovits Ferenc Fotó: W. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!