mezőgazdaság

2018.09.07. 10:30

Jónak ígérkezik a napraforgó idén

A gazdák az idén 37,5 ezer hektáron vetettek napraforgót a megyében. Mint arról a megyei agrárkamara tájékoztatott, ez a szám évről évre emelkedő tendenciát mutat.

Munkatársunktól

Hetvenkét fajta napraforgóval ismerkedhettek meg a gazdák a szakmai bemutatón

Fotó: Mártonfai Dénes

Mindez annak tudható be, hogy a napraforgó jobban viseli a száraz, aszályos nyarakat mint például a kukorica, ezért biztosabb termést és jövedelmet jelent.

Tavasszal az eltérő vetési időpontok miatt a napraforgótáblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, de ezek a nyárra kiegyenlítődtek. A napraforgó virágzási időszaka viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható, szép, telt tányérok fejlődtek. A növények egészségi állapotával nem volt gond azokon a táblákon, ahol jól sikerültek a védekezések. Ahol viszont elmaradt a védekezés, ott előfordulhatnak gombás megbetegedések az állományokban.

A gazdák közül sokan már augusztus 20-a előtt deszikkáltatták, azaz azonos érésűre hozták a napraforgótáblákat, ők már a augusztus végétől aratnak. Tőlük tudunk konkrét terméseredményeket. Nem lesznek rosszak a termésátlagok, hektáronként három-négy és fél tonna között mozognak megyei szinten, viszont nagyon meglátszottak az eredményeken az agrotechnkikai és termőhelyi különbségek.

A szakértők véleménye szerint nagy a valószínűsége annak, hogy ha nem lett volna júliusban és augusztusban aszályos és forró időjárás, akkor talán még ennél jobb eredményeket érhettek volna el a megyei gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!