mezőgazdaság

2018.09.16. 15:30

Tolna megyében van Magyarország Legszebb Birtoka

TEOL

Fotó: Beküldött kép

Második alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, az elismerést a dombóvári Agrár-Béta Kft. vehette át szombaton Gárdonyban – derül ki az Agrotrend közleményéből. A fődíj mellett kihirdették az állattenyésztő, a gyümölcstermesztő, a szántóföldi növénytermesztő és a kistermelői családi birtok, a kertészet, a szőlészet-borászat és a precíziós gazdálkodás kategóriák győzteseit, valamint a közönségdíj nyertesét is. Még egy Tolna megyei siker született, hiszen a szőlészetek-borászatok közül a szekszárdi Mészáros Borház birtoka bizonyult a legszebbnek.

A verseny fővédnöke Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke volt. A szakmai zsűri első körben 48 jelölt közül választotta ki azt a 21 döntős birtokot, amelyeket július folyamán személyesen végiglátogatott. Nyolc nap és nagyjából 50 ezer kilométer megtétele után pedig a kategóriagyőztest is megválasztotta.

– Olyan birtokokat kerestünk, amelyeket példaképként mutathatunk azoknak az embereknek, akiknek nem sok köze van a mezőgazdasághoz, vagy azoknak, akiknek sok köze van hozzá, hogy lássák, hova lehet eljutni egy-egy ágazatban – összegezte a díjkiírás célját Mátrai Zoltán főszervező.

Kategóriagyőztesek

Szőlészet-borászat: Mészáros Borház (Szekszárd), kertészet: Specialmix Kft. (Gödöllő), szántóföldi növénytermesztő birtok: Agrár-Béta Kft. (Dombóvár), állattenyésztő birtok: Gallus Kft.(Devecser), gyümölcstermesztő birtok: Hunapfel Kft. (Csorvás), precíziós gazdálkodó birtok: Lipták Farm (Tiszavasvári), kistermelői családi gazdaság: Dióliget (Lovasberény). A Közönségdíj nyertese a Facebook-szavazás alapján: a Bolyhos Pálinkafőzde (Újszilvás).

A birtoklátogatások során alkalmanként még a zsűrit is óriási meglepetések érték, hiszen több gazdaságban is a legmodernebb technológia alkalmazásával dolgoznak a termelők.

– A technológia mellett fontos a szépség is, hiszen ma, amikor ilyen komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a gazdaságok, nem mindegy, hogy milyen környezetben telnek a napok. Mi pedig ezt díjazzuk – hangsúlyozta a főszervező.

A megmérettetés kezdeményezői Az Év Agrárembere kitüntető díj szervezői, akik fontosnak tartják, hogy a magyar mezőgazdaság agrárszakmai teljesítményét elismerő Az Év Agrárembere kitüntető díj mellett olyan elismerést is létrehozzanak, amely a szakmai, a minőségi szempontok mellett az esztétikát is figyelembe veszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!