ÁLLATTARTÁS

2018.11.30. 13:00

Több lett a sertés, kevesebb a juh

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

A főbb haszonállatok közül szarvasmarhából és sertésből többet, juhból és házi tyúkból viszont kevesebbet tartottak az idei első félév végén, mint egy évvel korábban. Az állattartók 27 ezer szarvasmarhát istállóztak, hét százalékkal többet, mint 2017 júniusában. A sertésállomány 151 ezerre bővült, a megye gazdaságaiban az egy évvel korábbinál négy százalékkal több állatot tartottak a háztartásokban. A 7,7 ezer egyedet számláló anyakoca-állomány ennél nagyobb mértékben, 12 százalékkal gyarapodott. A száz hektár mezőgazdasági területre jutó sertések száma (65) tizeneggyel meghaladta az országos átlagot.

A juhok száma az elmúlt egy év során öt százalékkal csökkent, azaz 42 ezerre fogyott, ezzel szemben az állomány hattizedét kitevő anyajuhoké nyolc százalékkal nőtt, így 25 ezerre bővült.

Tyúkokból a megyei gazdaságokban 455 ezret neveltek, a teljes állomány egyötödét adó tojóállomány (94 ezer) jelentősen visszaesett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!