karácsony

2018.12.16. 07:00

Idén drágábban kínálják a fenyőfát

A megyében csak kevesen és kisebb tételben foglalkoznak fenyőfanevelésével, ezért az itt árult fák többsége Vas, Zala és Somogy megyei kertészetekből származik. Idén – az első jelzések szerint – akár harminc százalékkal is drágább lehet a fenyő, mint tavaly volt.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az agrarszektor.hu adatai szerint hazánkban 1500–2000 hektáron termelnek fenyőt. Hat-nyolc nagyobb – húsz–harminc hektáron termelő – gazdálkodó mellett több százan foglalkoznak egy–két hektáron a növénnyel.

A karácsonyra szánt fákat már november közepén elkezdték kivágni, majd méretük, formájuk alapján minősíteni a termelők. A hazai termesztésű vágott lucnak – mint az egyik legkeresettebb fenyőnek – az ára az utóbbi öt évben alig változott. Eközben a munkabérek mintegy ötven százalékkal emelkedtek, emiatt a luc idén húsz-huszonöt, sőt esetenként harminc százalékkal is drágább lehet. A méterenkénti ára akár a 3200 forintot is elérheti. Az agrarszektor.hu szerint az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog.

Az idei, hosszan tartó meleg és száraz idő nem kedvezett a fenyőnek, mondta az egyik Zala megyei termelő. A vágásra szánt fákat átlagosan öt–tíz évig gondozzák. Az egyhektáros területen körülbelül kilencezer fa fér el, ebből kétszázötven–háromszáz darabot vágnak ki egyszerre. A leggyorsabban a lucfenyők nőnek, ezeket öt–nyolc évesen, az ezüstfenyőket hat–tizenegy évesen, a nordmannokat pedig csak a nyolcadik évtől értékesítik. Korábban a termelők maguk hordták a fővárosba az áruikat, ma a fenyők nagyobb részét kereskedőknek adják el.

Az import áru főként Dániából és Németországból érkezik, míg a magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca Ausztria és Olaszország. A magyar vásárlók körében a luc a legnépszerűbb, míg a nordmann és az ezüstfenyő a fővárosban és környékén a legkeresettebb. A gyökeres, cserepes fák a hazai forgalomnak körülbelül tíz–tizenöt százalékát teszik ki, a műfenyő viszont – a szakemberek szerint – kezd kimenni a divatból.

A gyökeres fenyőt szoktatni kell

Aki ragaszkodik az igazi fenyőhöz, de védeni is szeretné a természetet, az gyökeres fenyőt vásárol. Sajnos így is előfordulhat, hogy a karácsonyt ugyan túléli a növény, de hiába ültetik ki a kertbe, nem indul fejlődésnek. Aki szeretné ezt a csalódást elkerülni, fogadja meg a szakember tanácsát, és karácsonyra – az idény jelleggel árusító helyek helyett – kertészetből vásároljon gyökeres fenyőt. A tapasztalatok szerint ugyanis gyakran nem megfelelő méretű gyökérzettel termelik ki azokat a fenyőket, amelyeket becserepeznek.

A gyökeres fenyőfát a vásárlás után a szabadban kell tartani és rendszeresen öntözni. Szenteste előtt két nappal érdemes – ha van rá lehetőség – szoktatásképpen 10–15 fokos helyiségbe vinni. A szobába csak szenteste délutánján célszerű beállítani, a lehető legtávolabb a fűtőtesttől. A cserép alá kerüljön egy nagy alátét, amibe vizet kell önteni. Folyamatosan, akár naponta érdemes locsolni, és az alátétben is legyen mindig víz. Lombját vízzel lehet spriccelni. Ünnepek után pedig ugyanígy, fokozatosan kerüljön ki a szabadba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!