vetőmag

2019.03.02. 16:00

Nyakunkon a tavasz, itt a beszerzés ideje

A tavasz közeledtét jelzi, hogy megjelentek a boltok polcain a különböző kiskerti vetőmagok.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nyakunkon a tavasz, akinek van lehetősége arra, hogy kertészkedjen, már javában vetheti a cukorborsó- és vöröshagymamag­ot. De nem csak kint, bent is van munka, itt az ideje az előnevelt palánták előkészítésének. A konyhakerti növények magról való neveléséhez szükség lesz táp­anyagokban gazdag ültetőkeverékkel megtöltött csíráztatótálcákra. Ügyeljünk arra, hogy a magokat egymástól egyenlő távolságra, egy-két centinél ne mélyebben ültessük. Az elvetett magokat finoman permetezzük meg vízzel, majd várjuk a következő lépést: a csírázást. A földet rendszeresen öntözzük, ezalatt gondoskodjunk a csírázáshoz egy védett, meleg helyről. Amint a magok kihajtottak, költöztessük át a tálcát olyan helyre, ahol bőségesen éri a közvetlen napfény. Ha van otthon erre a célra alkalmas lámpa, azzal is kiegészíthető a megvilágítás.

Dobjuk ki a régi vetőmagokat

Nézzük át az elmúlt évről megmaradt magokat is, dobjunk ki minden lejárt, penészes vagy sérült magot. A növények magjainak eltarthatósága, csíraképességüknek a megőrzése sokban függ a fajtól és a tárolási körülményektől. A petrezselyem, fekete gyökér magjai már egy-két év után hasznavehetetlenek, a zeller, cékla, paprika, paradicsom, retekfélék még jók lehetnek a negyedik évben is, ha megfelelő körülmények között tárolták. Leghosszabb ideig, akár öt évig is, a bab-, káposztafélék-, tökfélék magja marad csíraképes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!