Burgonya, te drága

2019.05.01. 16:20

Tavaly kevesebb termett, elfogyott a hazai burgonya

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A háziasszonyok csak hüledeznek, amikor a piacon vagy az üzletekben burgonyát vagy vöröshagymát szeretnének vásárolni. Az előző kilójáért 280–350 forintot, míg a hagymáért 340–400 forintot kérnek. Jelentősen elmaradt a várttól tavaly a hazai burgonya- és vöröshagymatermés, és ez nagyban érezteti hatását a fogyasztói árakban. Az ilyenkor szokásos külföldi dömping is elmaradt, így az árak tovább emelkednek.

Héder István tolnai burgonyatermesztő elmondta, az időjárás viszontagságai és a megfelelő vegyszerhatás hiánya miatt – utóbbinak az okát nem tudják – kevesebb és gyengébb minőségű burgonya termett megyénkben is. Mindenki igyekezett frissiben értékesíteni az áruját, hiszen az átvételi ár közel a duplája volt az előző évinek.

Nemcsak a megyében, hanem országosan is kevesebb burgonya termett. Nem érte el hektáronként a 24 tonnát az átlaghozam az idén az optimális 40 tonnával szemben. Így hiába volt a magasabb felvásárlási ár, a termelők jó, ha fedezni tudták a kiadásaikat. Mint ismert, a megye egyetlen nagyobb burgonyás termőterülettel rendelkező szövetkezete a mözsi volt, sajnos erről is már múlt időben beszélhetünk, mert tavaly felszámolták ezt az ágazatukat a veszteségeik miatt.

Nemcsak hazánkban, de az unióban is gyenge volt a múlt évi termés. Németország a legnagyobb termesztő, idén azonban a német-lengyel síkságon hónapokig tartott az aszály és a forróság. Ennek a következménye, hogy itthon az ilyenkor szokásos külföldi olcsó burgonyadömping elmaradt az idén.

Igaz ez a vöröshagymára is, mert kisebb a külföldi árualap. Ami pedig érkezik, jóval drágább a korábbiaknál. A hollandok és a franciák sokkal korszerűbb tárolókapacitással rendelkeznek, így csak „csepegtetik” kivitelre a portékájukat, tesztelik, mennyivel emelhetik hetente az áraikat.

– Hazánk nem önellátó vöröshagymából és burgonyából sem, általában januárig tart ki a hazai, de a gyengébb termés miatt ez a legtöbb helyen október végére elfogyott – mondta Németh Istvánné szekszárdi kertész. Az országban a legtöbb burgonyát Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében termesztik, ahonnan sok megyénkbeli üzletbe, piacra is szállítanak a termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!