amerikai szőlőkabóca

2019.07.24. 09:30

Tünetek és lárvák már most is vannak

Mauthner Ilona

szőlő betegség

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A megye két borvidékén az amerikai szőlőkabóca-lárvák károsítása folyamatos, a lárvák jelenleg L5-ös fejlettségűek, tájékoztatott dr. Gabi Géza növényvédő szakmérnök. Az amerikai szőlőkabóca előfordulása egyelőre csak szórványos az ültetvényekben, felméréseik szerint mintegy tíz százalékukban fordul elő jelentősebb állomány.

Az általa terjesztett karantén betegség – az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így megyénk jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől.

Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Viszont egyre több termelőnél előfordulnak az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertetőjele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák fejlődnek. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek.

Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürítenek, melyen fekete korompenész telepszik meg. A leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel száz tápnövénye között a gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!