mezőgazdaság

2019.08.30. 07:00

Kevesebb termett, drágább lesz az alma

Tolna megyében nem igen találni olyan kertet, ahol legalább néhány almafa ne lenne. Ebből a gyümölcsből szinte minden háztartásba jut, pedig az elmúlt két évben rendkívül megugrott az ára, legalábbis az üzletekben. Idén kevesebb termésre számítanak, így az alma még tovább drágul.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél pedig mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani, nyilatkozta pár napja Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Bár hozzátette, az idei termésmennyiség fajtától, termesztőkörzettől, az ültetvény elhelyezkedésétől és fekvésétől függően erőteljesen változékony képet mutat.

Tolna megyében kétszázhúsz hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék, Szedres és Szekszárd határában.

A kisvejkei székhelyű Danubia-Frucht Szövetkezet tagja Fazekas Márton agrármérnök, akinek két és fél hektárnyi almása van, ebből egy hektár terem, a többi friss telepítés. Egyelőre a Gála nevű almát szedik, ami a legkorábbi fajta, de kitűnően tárolható télire is. Jó partnerük a Völgység Kincse Szövetkezet, ahová a korábbi években is adtak el almát, melyből levet készítenek, ez a szövetkezet ugyanis benne van az iskolagyümölcs programban, és ellátja a megye iskoláit. Gyümölcslevet – tízféle alapanyagból – a kétdecistől az ötliteresig többféle kiszerelésben forgalmaznak, amit bárki megvásárolhat.

Fazekas Márton elmondta, most még nem tudnak felvásárlási árakról beszélni, mert azt hallani a többi termelőtől, hogy sok alma maradt tavalyról még a tárolókban, és először ezt szeretnék eladni, ami egyelőre nem emeli meg jelentősen az árakat.

A vásárlókban felmerül a kérdés, ha a termelőktől viszonylag olcsón veszik át az almát, abból hogyan lesz több mint háromszáz forintos termék a boltokban? Fazekas Márton elmondta, a 300 forintból lejön a 27 százalék áfa, ami 90 forint körüli, majd az üzlet haszna, kilónként 30-40 forint, a csomagolás, a szállítás költsége és máris alacsony a felvásárlási ár, amit a termelő kap. Néhány multinál a göngyölegek (fából készült nagy ládák) bérleti díját is ki kell fizetnie a termelőnek, ami a kilós ár tíz százaléka.

Eckert Rita Kisdorog térségében öt hektár almaültetvényen gazdálkodik. Az idén gyönyörű volt az almás, szépnek látszott a termés, de kaptak egy olyan jégesőt, ami a termés nagy részét tönkretette. Benne volt a sok munkájuk, bíztak a jó termésben, a tavalyinál sokkal jobb árakban, és most be kell érni azzal, hogy jó esetben léalmának átveszi tőlük a kisvejkei szövetkezet. A kilónkénti 200 forintos ár helyett jó, ha 35 forintot fizetnek nekik az alma kilójáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!