mezőgazdaság

2019.11.25. 11:30

A NAK üzemelteti a jégkármérséklőt

Hazánk agrárgazdaságát jelentősen befolyásolják a természeti kockázatok, így az aszály, belvíz, az árvíz, a jégeső vagy a fagy. A jégkárok elleni védekezést országos mérséklőrendszer biztosítja.

Szeri Árpád

2019.11.22 Szekszárd, A NAK Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatót tartott a Nefela jégelhárító berendezéssel annak hatékonyságával és működésével kapcsolatban. A legjobb generátor kezelő egy oklevelet is átvehetett. Németh Szabolcsné Pusztahencséről. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A rendszert tavaly május elseje óta, a Kárenyhítési Alap forrásaiból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üzemelteti. Erről a tevékenységről adott tájékoztatást nemrégVendégh Edit, a NAK Tolna Megyei Szervezetének elnöke. Mint a szekszárdi igazgatóságon tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rendszert a kamara a NEFELA Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés közreműködésével, tapasztalataira és szakmai tudására alapozva építette ki.

– Ebben a régióban szerencsések vagyunk, hiszen a NEFELA Egyesülés jégkár megelőző, mérséklő tevékenysége révén már 2003. óta védelmet élveztünk – mutatott rá az elnök. – Ezt a védelmet tapasztalhatták meg az ország többi régiójában is, és a statisztikák bizonyítják, hogy a rendszer hatékonyan működik. Az elmúlt évek időjárását elemezve a kamara azt a döntést hozta, hogy idén az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszakának kezdetét az előző évhez képest május elsejéről április közepére előrehozta.

Ugyanis napjainkban már április második felében is számítani lehet heves, akár jégesővel kísért zivatarok kialakulására. A rendezvényen megjelent Huszár István, a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója is. Szemléletes térképen mutatta be, hogy az országban jelenleg 986 elhárító generátor működik. Ezek közül 222 automata, a többi kézi kezelésű. Tolna megyében 37 a berendezések száma, automata nincs közöttük. Egyébként a hazai rendszer egyedülálló a kontinensen, másutt nem létezik hasonlóan kiterjedt hálózat, több ország is igyekszik átvenni a magyar mintát.

A megye legjobb generátorkezelője

A rendezvényen Vendégh Edit és Huszár István oklevéllel ismerte el a legjobb Tolna megyei generátorkezelő munkáját. Ezt a címet Németh Szabolcsné érdemelte ki, pontos és lelkiismeretes munkájáért. Tizenöt éve látja el megbízatását, Pusztahencsén lakik, őrhelye is ott van. Örömmel nyugtázta, hogy értékelték tevékenységét, ami – árulta el – időnként valóban nem könnyű. Hiszen előfordul, hogy az éjszaka közepén érkezik a riasztás és ilyenkor nincs pihenés: azonnal működésbe kell hozni a terepen található generátort.

Borítóképünkön: Németh Szabolcsné lett a megyében a legjobb generátorkezelő. Az elismerő oklevelet Vendégh Edit és Huszár István adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!