piacok

2020.02.10. 10:30

Népszerűek a kistermelői piacok, nőtt a forgalmuk

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Egyre népszerűbbek az úgynevezett termelői piacok, már közel háromszáz van belőlük az országban. Tolna megyében is van legalább tíz, Tamásiban, Bonyhádon, Szekszárdon, Pakson és több kisebb településen is.

A lényeg, hogy itt mindenki csak a saját maga által előállított árut értékesítheti. Szekszárdon több év kellett ahhoz, hogy a vásárlók és a termelők is rászokjanak arra, hogy péntekenként a Piac téren várják őket. Ilyenkor nemcsak zöldséget, gyümölcsöt lehet vásárolni, hanem saját készítésű kerámiákat vagy más jellegű kézműves tárgyakat is.

Vannak a megyében alkalmanként megnyíló termelői piacok is, ezek általában valamilyen rendezvényhez kapcsolódnak, például Bátaszéken ilyen volt az adventi vásár. A termelői piacok lényege, hogy nemcsak vásárolhatunk, de kóstolhatunk is, megtudjuk, honnan jön a termék, mit kínál az árus.

A helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett Magyarországon – mondta az agrárminiszter a múlt héten, szombaton Nagykőrösön. A kormány még 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. Erre azért volt szükség, hogy a vidék saját erőforrásaira támaszkodva erősítse önállóságát, növekedjen a munkaerő- és népességmegtartó ereje.

A helyben történő értékesítés hozzájárul a termelői jövedelmezőség növeléséhez és a közösségek megerősítéséhez is. Az agrárminiszter szólt arról is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok – a kereskedői piacokhoz képest – könnyített feltételek mellett üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari, kézműves termékeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!