mezőgazdaság

2020.05.10. 07:00

Kiszáradt a termőföld, hiányzik a tartós eső

Nagyon várják a gazdálkodók az esőt. Legalább száz milliméternyi csapadék hiányzik a termőföldekből. Száraz a föld, a gyakori szél pedig csak súlyosbítja a helyzetet. A repcében már most jelentős a kár, az őszi búza helyzetén még javíthatna az eső, akár a jövő héten is, ha esne.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Visszavetheti a gabona- és repcetermés mennyiségét a tartós csapadékhiány, mivel az elmúlt egy hónapban mindössze 20–30 milliméter eső esett a megyében, ez jóval kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Áprilisban 13–20 milliméternyit mértek, májusban eddig 5–12 millimétert, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A megye déli részén volt több eső.

Tavaly decemberben kiváló állapotban voltak az őszi vetések, jelenleg viszont jelentős bokrosodási problémák jelentkeznek a csapadékhiány miatt. A repce alacsonyabb az átlagosnál, és kevesebb rajta az elágazás. Ez azt jelenti, hogy kevesebb lesz rajta a termés is. A száraz melegben a virágzás is hamarabb lefut a vártnál. Ugyanakkor a rovarok jobban elszaporodtak rajta.

Hasonlóan kedvezőtlen a helyzet az őszi kalászosoknál. A búza szárának mérete a kevés csapadék miatt arányaiban kisebb a tavalyihoz képest. A kalász kicsi, csapadék híján nem tud kitelni. Ha a jövő héten jönne egy csapadékosabb idő, az még segíthetne az őszi búzák állapotán, mondta dr. Vörös Géza. Erre azonban kicsi az esély az előrejelzés szerint. A gazdák és a szakemberek is abban bíztak, hogy a múlt évihez hasonlóan a május csapadékosabb lesz, ha már a tél és az év első négy hónapja száraz is volt. Sajnos az esőre még várni kell, mondta a szakember, aki hozzá tette, több hónap csapadéka hiányzik a föld termőrétegéből, a kevés májusi eső nem lesz képes a már kikelt növények, kalászosok fejlődését olyan mértékben segíteni, hogy az év jó eredményt hozzon.

A talaj felső rétege száraz, nagyon kellene az áztató eső. A tavaszi vetéskor is látható volt a nedvesség hiánya (Fotó: Makovics Kornél)

A tavaszi vetésű gabonák különböző képet mutatnak. Több területen újravetésre, illetve későbbi vetésű növényre váltásra lesz szükség. A tavaszi árpának és a zabnak nem kedvezett a száraz tavasz.

Csike György gazdálkodó, a megyei gazdakörök elnöke elmondta, Tamási határában vannak a földjeik, van olyan tábla, mely az elmúlt pár hétben hét, van olyan amelyik csak két milliméternyi esőt kapott. Az őszi vetéseik, főleg a durumbúza szépen teleltek, mindent – műtrágyát, vegyszereket – időben megkapott a növény. Úgy látták, nagyon jó termésre számíthatnak. Most jött az aszály és mindent felborít. Ha két héten belül jelentősebb mennyiségű eső nem hullik, akkor nagy lesz a baj a búzákban is.

Késik az eső

A tavaszi vetésű növények a megye északi felében egyelőre jól mutatnak, mondta a megyei gazdakörök elnöke. Igaz, nagy meleg sem volt még. Ha a tavasszal elvetett napraforgó, kukorica elkezd nőni, egyre nagyobb lesz a nedvesség igénye. A talaj felső rétege – 25–30 centire – azonban nagyon száraz, aminek a minőségén a gyakori szél tovább ront. A meteorológiai előrejelzés szinte minden hétre ígér esőt, de ebből eddig megyénk területére nagyon kevés jutott. A hétvégén pedig nyárias meleg lesz. A jövő hét elején ugyan lehűl az idő, de áztató esőre akkor sem lehet számítani.

Borítókép: A szekszárdi Jakab György szénát gyűjt a tanyáján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!