Mechanikus feladatmegoldás helyett most rugalmasság kell

A munkaerőpiac is felbolydult a koronavírus-járvány hatására, az új helyzetben a problémákat felismerő, megoldásokra koncentráló munkavállalók kerülnek előnybe a Pécsi Tudományegyetem közgazdász szakértője szerint. Dr. Bedő Zsolt arról is beszélt a Ferling Kft.-nek adott interjújában, hogy a válság folyamatos alkalmazkodást és a vállalkozói szemlélet erősítését teszi szükségessé.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

A vírus miatti veszélyhelyzet megrengette a munkaerőpiacot. Ennek milyen hatásai vannak, kinek van esélye elhelyezkedni?

– Globálisan is érzékelhető hatás, hogy sokan veszítik el a munkájukat – szögezi le dr. Bedő Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem habilitált docense. – Alkalmazottként és vezetőként is kerülhet az ember ilyen helyzetbe, rengeteg cég elvesztette a piacát például a vendéglátásban. Kollégáimmal sok cégvezetővel és munkavállalóval vagyunk kapcsolatban, és a beszélgetéseinkben mind arra jutottunk, hogy a munka világa sem lesz már olyan, mint korábban volt. A munka ma már nem arról szól, hogy tudok valamit és azt változtatás, alkalmazkodás nélkül szeretném csinálni éveken, évtizedeken át. Olyan munkavállalókra van szükség, akik nem elsősorban feladatorientáltak, hanem a problémákra figyelnek és megoldásokat találnak.

Dr. Bedő Zsolt a Pécsi Tudományegyetem közgazdász szakértője (Fotó: Beküldött kép)

Azért nem mindenki született Steve Jobs. Lehet a piaci változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás képességét fejleszteni?

– Mindenkinek törekednie kell a problémaorientált gondolkodásra. A felgyorsult világban minden a hatékonyságról szól. Régen, egy lassabban reagáló környezetben, egy nagyvállalatnál mindenki elfogadta, ha voltak a működésben szűk keresztmetszetek. Manapság egy cégnél elvárt az, hogy ha például egy adminisztrátor találkozik egy ilyen akadállyal, akkor javaslatot tegyen arra, hogyan lehet azt orvosolni. A szervezetben ez előrelépést hozhat neki, ami a munkaerőpiacon is értéknövekedést jelent. Nyilván sok még az olyan cég, ahol úgy állnak hozzá, a munkavállaló inkább ne kérdezzen, ne javasoljon, hanem hajtsa végre a feladatot. A világ azonban változik, az új kihívások közt az ilyen cégek gondban vannak, mert nehezen tudnak változni. Felborítani azért nem kell mindent, nem kell rögtön odaállni a főnök elé, hogy itt az ötleteim listája. Ugyanakkor a kezdeményezést egy nyitott vezető a saját hatékonysága, eredményessége elősegítőjeként is értékelheti. Inkább a vállalkozói szemlélet megvalósítása a lényeg, és ez nem azt jelenti, hogy azonnal céget kell alapítani, hanem hogy az ember koncepcióként, magatartásként vegye fel a problémák megkeresését és megoldását.

Sokak hirtelen maradtak munka nélkül, hallunk történeteket, amikor egész magas pozícióból kiesve elmegy valaki ételfutárnak. Ezek a túlélésről szóló döntések az alkalmazkodás extrém példái, de jól mutathatnak egy önéletrajzban is?

– Egy ilyen váltás abszolút nem visszalépés. Bárki alól kimehet a piac, akár vezetőként is elfogyhat körülötte a levegő. De mondjuk elmegy pizzafutárnak, és ez is tapasztalatszerzés, ami az előmenetel fontos része. Ott is problémákkal fog találkozni, amik ötleteket adhatnak, a továbblépést lehetővé téve. Az ételkiszállítás jó példája a megoldáskereső attitűdnek. A legnagyobb szereplők is egyszerű, de nagyon újszerű, innovatív üzleti modellt hoztak be. Egy alapvetően a kényelemből adódó problémára – hogy az ember nem akar kimozdulni ételért – adnak választ, ami most a kényszerű bezárkózásnál más okból, de még fontosabb lett. Ezek a megoldások bizonyára olyan emberektől jöttek, akik az ételkiszállításban szereztek tapasztalatot, és felismerték a növekvő igényt, majd létrehoztak rá egy megoldást, egy megfelelő alkalmazást.

A gyakorlatban mit jelent, hogy valaki ne pusztán a feladatmegoldásra koncentráljon, hanem problémaorientált legyen?

– Külön kihívást jelent, hogy a mai munkakörökben gyakran a probléma sincs meghatározva, maguknak kell megismerni és meghatározni, majd kitalálni és megszervezni rá a megoldást. Ennek szellemében a munkáltatók egyre több kreativitást várnak, és azt, hogy ne féljen az ember a vakon repüléstől, az előre nem eltervezett szituációkra való felkészüléstől. Aki tehát új munkahelyet igyekszik találni, az ne csak a képzettségére és tapasztalatára koncentráljon! Hasznos a nyitottság akkor is, ha valaki dolgozik, de biztosabb szeretne lenni abban, hogy értékes szereplő tud maradni a munkaerőpiacon. A problémaorientált hozzáállás ma már mindenhol alapvető, mert manapság a kompetencia már csak az alap.

Állásajánlatok

A Tolna megyei állásajánlatok között böngészve azt tapasztaltuk, hogy nemcsak a szakmával vagy diplomával rendelkezőknek kínálnak álláslehetőséget, hanem több, képzettséget nem igénylő munkakör is betöltésre vár. Elsősorban betanított munkásokat és árufeltöltőket keresnek. Számos helyen szükség van értékesítő munkatársra, vagy területi képviselőre, ehhez az esetek többségében elég a középfokú végzettség is. Pénzügyi területen is több lehetőség kínálkozik, könyvelő, pénzügyi szaktanácsadó munkakörökben. Keresnek mérnököket, informatikusokat, rendszergazdákat, üzletágvezetőket, de még állatorvost is. A jó szakemberek is könnyen találhatnak állást autószerelő, műszerész, építésvezető, vagy villanyszerelő végzettséggel. Szükség van továbbá pincérekre, szakácsokra, eladókra.

Azt érdemes tudni, hogy aki elveszti az állását, annak érdemes kérnie, hogy álláskeresőként vegye nyilvántartásba a lakóhelye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya, hiszen nemcsak őt illetik meg a támogatások, de azt a munkáltatót is, aki úgy dönt, foglalkoztatja őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!