Zöldszürettel, lepárlással segítik a borászatokat

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Június 22. és 30. között nyújtható be támogatás a szőlőültetvényekben végzett zöldszüretre és az ebből adódó bevételkiesésre. A kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell beadni elektronikus úton, áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A felesleges szőlőmennyiség kivonása a cél (Fotó: Shutterstock)

Az agrártárca a múlt évben bevezetett szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatását kiterjeszti az idei évre is. A borkészlet és az export-import adatok alapján idén, piaci szempontokból, a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak. Az intézkedés a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon szőlőtermelők számára, akik nem tudják időben elhelyezni az idei évi termésüket.

Támogatás igényelhető a szőlőültetvényekben végzett zöldszüret keretében a szőlőfürtök tőkéről történő közvetlen eltávolítási költségére, valamint az eltávolításból adódó bevételkiesésre. A támogatást minden olyan szőlősgazda igénybe veheti, aki hegyközségi tagsággal rendelkezik, vagy nem borvidéki településen van szőlőterülete, de szőlőtermelőként tartja nyilván a hegybíró. A szekszárdi borvidéken tavaly csupán négy hektárra, a tolnai borvidéken nyolc hektárra kértek zöldszüretet. Idén várhatóan nagyobb lesz az érdeklődés.

A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárvatartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte. Az agrártárca másik segítő intézkedése a krízislepárlás. Az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését támogatják, amellyel így a borpiacon érvényesülő kínálati nyomás csökkenthető. Ezen túlmenően a lepárlásból keletkezett alkoholmennyiség gyógyászati célú felhasználása is lehetségessé válik, amely a járvány egészségügyi kockázatainak csökkentéséhez járulhat hozzá. A támogatás mértékét a lepárlásra szánt bor átlagos alkoholtartalma alapján határozzák meg.

Egy bortermelő legfeljebb kétezer hektoliter borászati termékre kérheti a támogatást, amely azonban így sem haladhatja meg az elmúlt három évben általa átlagosan termelt bor mennyiségének felét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!