mezőgazdaság

2020.07.08. 07:00

Az akác után a hárs, s most a napraforgó

Elvirágzik hamarosan a hárs is, a méhészek nagy bánatára. Az idei év nem tartozik a sikeresek közé, állítják. Már csak a napraforgóban bíznak, ennek a növénynek a virágzása már megkezdődött, viszont három hétig legalább eltart.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagyon rosszul sikerült idén az akácmézszezon, a folyamatos esőzések miatt alig három napjuk maradt a méheknek a gyűjtésre. Azt megelőzően a repce sem hozta a szokásos formáját.

A szekszárdi Szabó Péter, szakmája szerint kőfaragó, de méhészként is jelentős a munkája, hiszen száznegyvennégy méhcsaládja van. Mint mondta, hobbiként kezdődött a méhészkedése, egy családi jóbarát kedveltette meg vele a csípős kis rovarokat. Később annyira belejött a tevékenységbe, hogy még a méhész szakiskolát is elvégezte. Mint mondta, az addigi tudásához képest gyarapodtak az elméleti és a szakmai ismeretei, de a gyakorlati tapasztalat a legjobb iskola.

Ma már rutinos méhésznek számít. Igyekezett kihasználni a hárs adta mézet, pár nap­ig kifejezetten jó volt a hordás is. Szabó Péter elmondta, a repce közepesre sikerült, az akác eredménye nulla. Volt ugyan olyan méhész, aki pörgetett akácot is, de utána etetnie kellett a méheit. Hársból még ezután pörget, így nem ismeri az eredményt. Ugyanakkor már készül a napraforgóra is. Ki is nézett magának egy jó kis táblát, mint mondta, be kell jelenteni ilyenkor a méhegészségügyi felelősnek, aki a vándorláshoz engedélyt ad és tanúsítványt állít ki arról, hogy a méhek egészségesek. Az adott település jegyzőjének szintén jelezni kell a tartózkodást és természetesen jó, ha a méhész a gazdálkodóval – akié a napraforgó – is jóban van. Így nem érheti meglepetés, ha permeteznék a növényt. Amikor elhagyják a területet, mert vége a gyűjtésnek, akkor ugyanúgy mindenhol be kell ezt jelenteni.

Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület vezetője elmondta, az idei év nem tartozik majd a szép emlékek közé. Szinte semmi nem sikerült eddig, sem a repce, sem az akác, és a hárs is kurta lett. Ahogy berobbant a kánikula, vége szakadt a hordásnak. Somogy megyében jobb volt az eredmény, aki odáig elvándorolt, több mézzel, jobb eredménnyel dicsekedhet.

A napraforgó várhatóan legalább három hétig virágzik majd, és mivel a gazdák is több hullámban vetettek ebből a növényből, így elhúzódó hordásra számítanak a méhészek.

A méz ára közben szinte folyamatosan emelkedik, már a hordós kilójáért is megadják a kétezer forintot. Kiszerelve üvegekben pedig háromezer körül van a piacokon, boltokban. A hársméz ára egyébként az akácéval azonos, jellegzetes aromáját csak egy szűk réteg keresi. Éppen ez az oka annak, hogy a méhészek többsége nem is bajlódik a hárssal. Ebben az időszakban nyílik ugyanis a vaddohány is. Tolna megyéből többen is vándoroltak az Alföldre, ahol legalább egy hónapot töltenek el, egészen a napraforgó virágzásáig.

Borítóképünk archív felvétel, illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!