agrárkamara

2020.07.14. 09:30

Időben kell kérelmezni a kárenyhítési juttatást

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az idei év a mezőgazdaságban dolgozók számára rendkívüli volt már eddig is, pedig még csak a felénél tartunk. Egymást érték az időjárás okozta terméskiesések, az április eleji fagy, mely a gyümölcsök egy részét le is „szedte”, majd az aszály, az elmúlt hetekben pedig a viharkárok.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a gazdák figyelmét, hogy a hozamcsökkenést okozó káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az érintett területen a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik, ettől a naptól számítódik a tizenöt napos bejelentési határidő.

A határidőt módosíthatja a betakarítás. Azaz ekkor a kárbejelentésre rendelkezésre álló határidő tíz nap, vagyis azt legkésőbb a tervezett betakarítás vagy a károsodással érintett terület más növénykultúrával való hasznosítását megelőző talaj-előkészítés előtt tíz nappal kell megtenni.

A kárbejelentés elmulasztásánál a termelő kárenyhítő juttatásra vonatkozó kérelme nem vehető figyelembe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!