Helyi gazdaság

2020.08.07. 18:38

Indul a Paks II referencia-erőműve

Tolnai Népújság

Augusztus 7-én magyar idő szerint 10.45-kor beemelték a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának reaktorába az első üzemanyag-kazettát. A Be­lorusz Atomerőmű a Paks II Atomerőmű referencia-erőműve, és az első olyan blokk, amelyet külföldön helyez üzembe a Roszatom. Összesen százhatvanhárom üzemanyag-kazettát helyeznek be a reaktorba a hónap végéig. Az üzemanyag reaktorba töltését követően beindítják a láncreakciót, és az egyszázalékos ellenőrzött teljesítményszint elérésével elvégzik a megfelelő ellen­őrzéseket. Ettől a pillanattól válik a reaktor atomerőművé.

Miután tesztekkel igazolták, hogy a blokk a terv szerinti paramétereknek megfelelően, megbízhatóan és biztonságosan működik, megkezdődhet villamosenergia-termelés, amelynek során rákapcsolják a blokkot az elektromos hálózatra. A Belarusz Atomerőmű 1-es blokkja az első olyan 3+ generációs egység, amelyet orosz technológia alapján építettek Oroszországon kívül. Jelenleg már három ugyanilyen típusú blokk üzemel Oroszország területén. Kettő közülük a Novovoronyezsi Atomerőműben egy pedig Leningrádi Atomerőműben működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!