gyümölcstermesztés

2020.08.07. 13:00

Szilvából is kevés lesz idén

Mauthner Ilona

Idén kevesebb a gyümölcs.

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése várható idén hazánkban a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya adatai szerint.

Ennek oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő. A virágzás még kifejezetten jó volt, ami idén akár nagyon jó termést is lehetővé tett volna, tavasszal azonban páratlanul sokszor, 15–18 alkalommal alakult ki éjszakai fagy. Március 22-től kezdődően május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket. A számtalan hideghatás okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését.

Tolna megyében az országos átlagnál jobb a helyzet. Vannak olyan termőhelyek ahol kicsi a kár. A piacokon árult szilva minősége kiváló, és kilóját is mérsékelt áron adják a termelők, a szekszárdi piacon például 350 forintért.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!