méhészet

2020.09.06. 07:00

Szerény évet zártak a megye méhészei, akácból kevés lett

Régóta nem tapasztalt gyenge évet tudhatnak maguk mögött a hazai méhészek. A legtöbben a szokásos éves méz mennyiségének még a harmadát sem tudták idén begyűjteni. A leggyengébb az akácszezon volt.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Szeptember elején már a jövő évet készítik elő a méhészek, hiszen idén már nincs miért kipergetni a kaptárakban lévő mézet. A méhek is a télre készülnek, a még begyűjtött mézet saját maguk fogyasztják majd el.

A szekszárdi Rudolf József immár negyvenkettedik éve, hogy méhészkedik, neki 120, a fiának 170 méhcsaládja van. Erre ruháztak be, ez a munka egyben a szenvedélyük is.

– Az idei év emlékezetes lesz, mondta Rudolf József, repcéből kaptáranként 4-5 kilót tudtunk gyűjteni, egy jó évben ennek az ötszörösét. Gondoltuk, majd az akác behozza a lemaradást, sajnos ez még rosszabbul sikerült. Virág ugyan volt a fákon, de nem volt nektárkiválasztás, így egyáltalán nem tudtunk akácból pörgetni. Ezután jött a hárs, ez úgy ahogy mézelt, hét kiló volt az átlagunk. Végül a napraforgóból megint semmit nem tudtunk gyűjteni. Pontosabban a méhek által gyűjtött mézet meghagytuk telelőre.

– Sok mézünk így nincs, ami van, azt háztól értékesítjük. Kialakult a vevőkörünk, vegyes mézként idén a repce-galagonyát tudjuk ajánlani. Árat nem emeltünk, éppen amiatt, hogy ismerjük a vásárlóinkat, pár száz forint pedig úgysem oldaná meg a gondjainkat. Én már nyugdíjas vagyok, a fiam meg a munkája mellett méhészkedik, tette hozzá Rudolf József.

Koller Zoltán tolnai méhész is hasonlóan vélekedik, ő százharminc méhcsaláddal rendelkezik. Véleménye szerint az járt jobban, aki vándorméhészként megkereste a mézelő helyeket az akácvirágzás idején. Ő Isaszeg környékére költözött. Ettől még nem lett sikeres az idei szezonja, de legalább lett akácméze. A napraforgóméz egy részét ők is bent hagyták a kaptárakban, téli etetésre.

Kérdés, mennyire lesz meleg az ősz, a fiasítás hogyan alakul majd. Szeptember közepétől már csak ellenőrizni kell a kaptárakat, és az időjárásnak megfelelően intézkedni, tette hozzá a tolnai méhész.

A méz igazi gyógyszer, főleg a vírusos időszakban javallott a fogyasztása

A rendszeres mézfogyasztók bizonyíthatóan kevesebbet járnak patikába. A repceméz például kiválóan alkalmas gyomorsavtúltengés, reflux kezelésére, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést. Sokan idegenkednek tőle, mert hamar kristályosodik.

A méhek által gyűjtött virágpor is nagyon kedvező hatású, rendszeres fogyasztásával növelhető a stressztűrő képesség. Húsz aminosavat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium – tartalmaz.

Csontritkulás ellen is jó a méz: a kutatások szerint napi egy teáskanál segíti a kalcium felszívódását. Az egy főre jutó mézfogyasztás hazánkban meglehetősen alacsony, alig fél kiló évente, míg az uniós országokban ez két és fél kiló körül van.

Borítóképünk archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!