mezőgazdaság

2020.11.14. 09:30

Folyik a munka a földeken, még búzát is vetnek

Mauthner Ilona

20201006 Őcsény Őcsényben megkezdtek a kukorica betakarítását a földekről. Reizer József gépkezelő (képen) kombájnnal szedi a kukoricát a határban. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A betakarításokat követően – utoljára a kukorica és a napraforgó kerül le a földekről – is sok munka van a mezőn. A gazdálkodók készítik elő a talajt az őszi vetésekhez, illetve majd a tavaszi munkákhoz. A repce már ki is kelt, hiszen nyár vége felé elvetették a gazdák. Tolna megyében 12 646 hektáron. Őszi árpából a tervezet közel 13 ezer hektárnyi, ebből eddig 12 ezer hektárt már elvetettek. Őszi búzából – a tervezett 47 ezer hektárból – a vetésterület nyolcvan százaléka van már készen.

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök szerint nem késtek el a munkával a gazdák, hiszen, ha az idő engedi, akár december elejéig is földbe kerülhet a növény. A betakarítással sem végeztek mindenhol a megyében. A szójával – idén közel 2300 hektáron termesztettek – nyolcvanöt százalékon tart az aratás, de még lábon álló kukoricát is találni a megyében. A közel 72 ezer hektárnyi területnek a kilencven százalékával végeztek eddig a gazdák. A termésátlag viszont kiváló, 8,9 tonna hektáronként.

Borítóképen Reizer József gépkezelő (képen) kombájnnal szedi a kukoricát a határban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!