Nemzeti Agrár Kamara

2020.11.27. 11:30

Mezőőr tett esküt, laboratórium segíti a gazdálkodókat

Mezőőri szolgálat, táp­anyag-gazdálkodási terv, családi gazdaságok reformja és Covid–19-védelmi intézkedések. Egyebek mellett ezekkel kapcsolatban érkeztek friss hírek a NAK Tolna Megyei Igazgatóságától.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatóságán kedden Kiltau András tett esküt, aki ezzel a Tengelici Önkormányzat dolgozójává vált. Az esküokmányt és a vizsgabizonyítványt Vendégh Edit megyei elnök és dr. Léber Viola megyei igazgató adták át az új mezőőrnek.

A Nemzeti Agrárgazdaság Kamara feladatainak köre idén január elsejétől több hatósági feladattal bővült. Ezek egyike a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatok ellátása. A mezei őrszolgálat az Agrárminisztérium ágazati szakmai felügyelete alá tartozó, rendészeti jellegű feladatokat ellátó egyéb közigazgatási szerve. Az AM, mint ágazati felelős a felügyeletet a BM-mel közösen látja el. Az AM felügyeleti funkcióit a NAK útján gyakorolja.

Tápanyag-gazdálkodási terv

A nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak kötelező minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet készíttetni. A tervet a legfeljebb ötévente elvégeztetett talajvizsgálat eredményeire kell alapozni. A Kamara szolgáltatásával a laboratóriumi talaj- és növényvizsgálat segítségével bármely gazdálkodó képet kap terményei tápanyag-ellátottságáról.

Az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok – kedvező áron, garantált vállalási határidővel – a NAK falugazdászainál helyben igényelhetők. A szolgáltatást a Kamara ajánlja pályázati vagy jogszabályi kötelezettség esetén, valamint akkor is, ha valaki okszerű, precíziós gazdálkodást folytatna.

Agrár-erdészeti rendszerek létrehozását támogatják

A kormány a Vidékfejlesztési Program kapcsolódó támogatási felhívását újra megnyitotta, illetve az agrár-erdészeti fásítások telepítésének támogatása a tervek szerint az új Közös Agrárpolitika keretein belül is kiemelt figyelmet kap majd. Az agrár-erdészeti fásítási kedv növelése érdekében a VP5-8.2.1-16 kódszámú, „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című felhívásban megemelkedtek a támogatási összegek.

Családi gazdaságok reformja kezdődik

A Parlament elfogadta az őstermelői, családi gazdasági rendszer és agráradózás reformját, amely új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja a családi gazdaságokat, egyszerűsíti és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert. A törvény 2021. január elsején lép hatályba.

Jövő évtől három szervezeti forma mentén alakul a családi gazdaságok szabályozása. Ezek az őstermelők, az őstermelők családi gazdaságai (ŐCSG) és a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT). A részletes szabályokról a NAK Tolna Megyei Szervezete december 9-én 15 órai kezdettel online gazdálkodói fórumot rendez, melyre meghívja valamennyi, a téma iránt érdeklődő tagját. A NAK a meghívót minden érvényes e-mail-címmel rendelkező tag számára elektronikus úton eljuttatja.

Amennyiben a tagtárs a rendezvényen részt kíván venni, és meghívót november 27-ig nem kapott, ez esetben keresse a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatóságát: 70/702-4390 vagy [email protected].

Védelmi intézkedések és korlátozások Covid–19 miatt

A falugazdász irodákban és ügyfélszolgálati pontokon november 16-tól kizárólag előzetes időpont-egyeztetés után lehet ügyfeleket fogadni. A módosított ügyfélfogadási rend a Kormányrendelettel összhangban egy hónapig érvényes; amennyiben ez időben újabb intézkedések történnek, a kamara felülvizsgálja az ügyfélszolgálati rendre vonatkozó szabályait.

A Kamara ezúton is kéri tagjait, hogy elsősorban telefonon vagy e-mailben keresse a falugazdászokat, az ügyfélfogadást végző munkatársakat. Kizárólag indokolt esetben kezdeményezzenek személyes találkozást. Ez esetben a zárt térben kötelező a maszk viselése.

Újra igényelni lehet a MOL-NAK kártyát

Ismét igényelhető a MOL-NAK Partner Kártya, amely a NAK és a MOL közötti megállapodás értelmében az adószámmal nem rendelkező tagok számára kínál kedvezményes üzemanyag-vásárlási lehetőséget a MOL töltőállomásain. A kártya igénylésével kapcsolatban valamennyi gazdálkodó forduljon bizalommal a NAK falugazdászaihoz.

Ez év október 14-én és október 16-án megjelentek a Magyar Közlönyben azok az AM-rendeletek, amelyek megállapítják az agrártámogatások 2020. évi mértékeit. Az előlegfizetés részleteit a 49/2020 (X.14.) AM rendelet és az 50/2020 (X.16.) AM rendelet szabályozza.

Borítóképünkön: Kiltau András Vendégh Edittel (balról) és dr. Léber Violával az eskütételen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!