Nukleáris energia

2020.12.30. 14:00

Rekordot döntött az áramfogyasztás növekedési üteme

A nukleáris energia szerepe novemberben 90 százalékra nőtt a szén-dioxid-mentes áramtermelők között, annak ellenére, hogy ebben az időszakban végezték a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának tervezett karbantartását.

TEOL

2017.04.11. MVM Paksi Atomerőmű. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: MW-archív

Fotó: Simon Moricz-Sabjan

A számok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ellenére is nő az áramfogyasztás: idén novemberben közel öt százalékkal fogyasztottunk több áramot, mint 2019 novemberében, olvasható a Paks II Zrt. honlapján. Ez még az októberi, szintén nagyon magas, 2,7 százalékos növekedést is jelentősen túlszárnyalta. Beszédes adat, hogy a havi legnagyobb csúcsigény 6960 MW volt november 26-án – ez mindössze 145 MW-tal maradt el a 2019 decemberében mért történelmi csúcstól.

A novemberi adatok megerősítik a tényt, hogy a késő őszi és a téli, szélcsendes és sokszor ködös, sötét hetekben-hónapokban – amikor sem a szélerőművek, sem a napelemek nem termelnek – az időjárásfüggő termelés ellátásbiztonsághoz és karbonsemlegességhez való hozzájárulása nem jelentős.

Novemberben volt olyan hét, amikor a Paksi Atomerőmű huszonötször több villamos energiát termelt, mint az időjárásfüggő megújuló erőművi kapacitások együttesen, pedig a hazai szél- és naperőművek együttes beépített kapacitása (2068 MW) ma már meghaladja a Paksi Atomerőmű névleges teljesítményét (2000 MW). A múlt hónapban a tiszta villamosenergia-termelés feladata csaknem kizárólag a Paksi Atomerőműre hárult. A nukleáris energia szerepe 90 százalékra nőtt a szén-dioxid-mentes áramtermelők között, annak ellenére, hogy ebben az időszakban végezték a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának tervezett karbantartását.

A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon támaszkodnia kell az atomenergiára. A tiszta áramot termelő négy paksi blokk a 2030-as években üzemideje végéhez ér – pótlásukra két új egység épül. A beruházásban 2020-ban is fontos lépések történtek. Júniusban a projektet koordináló Paks II. Zrt. benyújtotta a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH). Novemberben pedig a projekt megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét.

A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is. A jövő év őszére várható az Hivatal által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése – ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

Növekedett az import is

A bruttó felhasználáshoz viszonyított importarány havi átlaga novemberben jelentősen nőtt: az októberi 22,64 százalékról 29,2 százalékra. A napon belüli import néhány esetben meghaladta a 35 százalékot, legmagasabb értéke 38,4 százalék volt november 16-án.

Borítóképünk: a Paksi Atomerőmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!