harmadik ország

2021.01.26. 17:30

A brexit után drágább a postázás Londonba

Bonyolódott és esetenként megdrágult a postai csomagküldés az év első napjával az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Már a Magyar Posta Zrt. is harmadik országként kezeli január elseje óta Nagy-Britanniát és Észak-Írországot. A brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból azzal is jár, hogy a szigetország már nem tagja a vámuniónak sem.

Mindez pedig többletköltséget róhat a vállalkozások mellett a magánszemélyekre is, címzettként és feladóként egyaránt – közölte a társaság, hozzátéve: a korábbinál hoszszabb kézbesítési időre kell számítani. Ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott az EU vám-, áfa- és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is.

A Magyarországra az Egyesült Királyságból érkező csomagokat importként kezelik, ezért mindegyiket vámeljárás alá vetik, csakúgy, mint bármely más harmadik országból, vagyis az unión kívülről érkező küldeményeket. Január elseje óta tapasztalhatták, akik brit webshopból rendeltek, hogy a vételár felett közterhet is kellett fizetniük. A sávok megegyeznek minden, harmadik országból érkező küldeménynél, a vételárat alapul véve 22 euróig áfa- és vámmentes a küldemény, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell fizetni.

Az online rendelések felfutását támasztja alá, hogy Magyarországra egyre több, tavaly már csaknem egymillió küldemény érkezett Nagy-Britanniából. Odafelé egyre kevesebb csomagot adnak fel, de érdemes tudni a magánszemélyek közti ajándékozás szabályozását is.

Ugyan 45 euró értékig áfa- és vámmentesek a küldemények, de ajándékozási nyilatkozatot kell tenni. Még vámmentes, de már áfaköteles a 45 és 150 euró érték közötti csomag, 150 euró felett pedig az áfát is meg kell fizetni.

További tétel a vámkezelés postai díja, amit szintén a címzett egyenlít ki. Levél és csomag Egyesült Királyságba küldése is bonyolódott. Ha a küldemény vámköteles, azt csak kitöltött CN 22 vagy 23 számú vám árunyilatkozattal veszi át a posta. Gördülékenyebb a vámkezelés és a kézbesítés akkor, ha a feladó elektronikusan rögzíti az adatokat, így a Magyar Posta előre el tudja küldeni őket a Royal Mailnek. Az e -feladásban már jártas ügyfelek annyi változást észlelhetnek az online felületen, hogy a kitöltendő adatok között megjelentek a vámadatokra váró mezők is.

A vámoltatást tekintve ugyanazok az értékhatárok, ám az árfolyamkülönbségek miatt fontban kifejezve más számokkal kell kalkulálni: 39 fontig nem számolnak fel vámot és áfát, afelett viszont vámeljárás alá kerül a csomag az Egyesült Királyságban. A tétel mellett a címzettnek a vámkezelési díjat is ki kell fizetnie. A vállalkozások 135 font értékig csak úgynevezett EORI-számmal és a közterhek megfizetéséhez szükséges regisztrációval adhatnak fel árutartalmú küldeményt magánszemélynek és cégnek is. Vámeljárást csak ezen érték felett indítanak a brit hatóságok.

További részletes útmutatók a DPDgroup csomagküldő szolgálat magyar nyelvű honlapján, a segítség fülön belül az export- és vámkezelési információk megnyitásával érhetők el, vagy a NAV Brexit információk című aloldalán.

A változás árnyoldalai

Előzetesen is lehetett tudni, hogy sok minden megváltozik majd a brexit után, de az a legfontosabb mindenkinek, hogy decemberben sikerült megállapodni az Európai Unióval – mondta Paul Fox budapesti brit nagykövet. A diplomata szerint elkerülhetetlen, hogy a változásnak legyenek árnyoldalai is, hiszen mostantól az EU-állampolgároknak is drágább lesz az egyetem, és nehezebb lesz munkát vállalni a szigetországban.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!